BinnenkortBuitenlands nieuwsHeadlineNieuws

Cité de l’Opera: Lenny, Ailyn en Stuart

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 207.

Podcast en français
Het radiostation France Musique wijdde een hele serie podcasts aan de historie van de Opéra de Paris onder het motto: “Entre 1669 et 2019, ce sont 350 ans d’aventures humaines et artistiques qui résument le génie français!” Deze week verscheen het laatste deel van de serie, die nog is terug te luisteren.

Seizoensopener van Bellini
Wie vanaf 7 september in Parijs is, treft het met de seizoensopening van de Opéra: Les Puritains / I Puritani met Javier Camarena in de hoofdrol. De opera beleefde in 1835 zijn première, ook in Parijs.

Heropening
Half september is in Parijs de feestelijke heropening van het Théâtre du Châtelet, na twee jaar verbouwen. De changementen zullen – dankzij nieuwe techniek – sneller en geruislozer gaan. Onder meer het oratorium Saul van Händel in een regie van Barrie Kosky staat op de planning voor januari 2020.

Culturele vernieuwing
“Misschien moeten we radicaler ruimte creëren. Voor nieuwe smaken, nieuw publiek, nieuwe makers, nieuwe bestuurders. Het huidige beleid is erop gericht om hen bij onze instellingen en onze kunst te betrekken.” Zo stond het in een artikel in NRC vorige week. Het stemde tot nadenken door wie daartoe bereid was.

Taalvaardig
Met tweets van Britse zangers over Brexit kunnen we deze rubriek moeiteloos vullen. Doen we niet, maar deze tweet, waarin tenor Benjamin Hulett zijn typering geeft van de politiek in Groot-Brittannië, kwam door de selectie.

Woef
De operahonden Lenny (naamgever van de firma van Catherine Pisaroni) en Tristan hadden gisteren met enkele van hun collega’s een feestje. Het was Internationale Hondendag.

Spyres zingt Berlioz
Afgelopen maart, op de 150ste sterfdag van Hector Berlioz, werd zijn requiem uitgevoerd in Londen. Voor tenor Michael Pyres was het een topervaring. De opname verschijnt binnenkort.

Nieuwe chef
De nieuwe chef van de Berliner Philharmoniker is aangetreden onder veel belangstelling van de media. Het is nog even zoeken naar concerten van Kirill Petrenko waar ook vocale elementen op het programma staan. Eind december begeleidt het orkest sopraan Diana Damrau. Voor de operadirigent Petrenko kan men terecht in München en Baden-Baden.

Nieuw seizoen
“Spannend”, “unterhaltsam” en “berührende” avonden in het Musiktheater im Revier in Gelsenkichen, zo belooft het gezelschap.

Schrik
Tussen alle zorgeloosheid en politieke berichten over Brexit verscheen op Twitter dit bericht.

Zangwerk
De audities voor het koor van Glyndebourne in de zomer van 2020 zijn aangekondigd.

Visuele inspiratie
Sopraan Ailyn Pérez zocht inspiratie voor haar komende première bij De Nationale Opera in het Stedelijk Museum. Later deze week leest u het interview met haar op Place de l’Opera.

Happy in 020
Tenor Stuart Skelton is in Amsterdam voor zijn rol als Tristan in een concertante uitvoering van Tristan und Isolde bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Vorig artikel

Chaotische Pergolesi in de Paardenkathedraal

Volgend artikel

Concertgebouworkest speelt Tristan und Isolde

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.