BinnenkortNieuws

De Nationale Opera herneemt Così fan tutte

Così fan tutte in de regie van Jossi Wieler en Sergio Morabito keert terug bij De Nationale Opera (DNO) in Amsterdam. De voorstelling wordt van 3 tot en met 21 oktober uitgevoerd onder muzikale leiding van Ivor Bolton, met Thomas Oliemans als Don Alfonso.

Scène uit een vorige speelreeks van Così fan tutte bij De Nationale Opera. (© A.T. Schaefer)

De Così fan tutte van Jossi Wieler en Sergio Morabito is onderdeel van de Mozart/Da Ponto-trilogie die het regisseursduo in 2006 presenteerde. De voorstelling werd in 2009 al eens hernomen en keert nu nogmaals terug bij De Nationale Opera (DNO).

Così fan tutte is één van de drie opera’s die Mozart samen met librettist Lorenzo da Ponto maakte. Het verhaal gaat om twee jonge vrienden, Guglielmo en Ferrando, die met Don Alfonso een weddenschap aangaan om de trouw van hun verloofden Fiordiligi en Dorabella te testen. “Er ontstaan situaties die doen denken aan een realitysoap”, beschrijft DNO. “Mozarts leerschool voor geliefden is er één die behoorlijk hard is.”

De jonge stellen in de opera worden in deze reprise vertolkt door Anett Fritsch (Fiordiligi), Angela Brower (Dorabella), Davide Luciano (Guglielmo) en Sebastian Kohlhepp. De Nederlandse bariton Thomas Oliemans is Don Alfonso, die de hulp inschakelt van dienstmeisje Despina, gezongen door Sophia Burgos. Brower en Kohlhepp debuteren bij DNO.

Het Nederlands Kamerorkest en het DNO-koor staan onder leiding van Ivor Bolton, een specialist in het repertoire van de achttiende en vroege negentiende eeuw, die in 1997 al eens een oudere productie van Così fan tutte bij DNO dirigeerde.

Van de generale repetitie op 1 oktober wordt een ‘Operaflirt XL‘ gemaakt: de voorstelling is alleen te bezoeken voor jongeren tussen de 16 en 35 jaar.

Zie voor meer informatie over de speelreeks de website van De Nationale Opera.

Hieronder twee clips over de productie:

Vorig artikel

Garanča geeft concert in Concertgebouw

Volgend artikel

De scooter van Figaro is terug

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.