BinnenkortNieuws

Marc Pantus & Friends brengen Brahms

Bas-bariton Marc Pantus is inmiddels vaste gast in de Waalse Kerk in Amsterdam. Hij staat er op zondag 3 november weer, ditmaal met drie vocale collega’s en liefst twee pianisten. Samen brengen ze werk van Brahms. Hun doel: “De herfst wat minder guur maken.”

Johannes Brahms componeerde zijn liederen voor de cyclus Liebeslieder-Walzer – bekend onder de opusnummers 52 en 65 – voor meerdere stemmen, met pianobegeleiding à quatre mains. De teksten vond hij bij de negentiende-eeuwse dichter/filosoof Georg Friedrich Daumer. Daumer werd in zijn tijd gezien als invloedrijk. Hij werd onder meer beroemd door zijn vertalingen van gedichten van de veertiende-eeuwse Perzische dichter Hafiz. Net als Lord Byron en Goethe liet Daumer zich in zijn eigen poëzie inspireren door Hafiz.

Omdat de meeste liederen voor een bezetting van sopraan-alt-tenor-bas zijn gecomponeerd, krijgt Marc Pantus hulp van muzikale vrienden. Tenor Erik Slik, mezzosopraan Rosanne van Sandwijk en sopraan Renate Arends werken mee aan het concert. De vierhandige begeleiding komt van de pianisten Maarten Hillenius en Daan Boertien.

Pantus zegt over het repertoire: “De liederen en walsen van Brahms vormen een waaier aan romantiek, ironie, vrolijkheid, woede, opwinding en alles dat de liefde zoal losmaakt in de zingende mens.”

Brahms componeerde de liederen deels in driekwartsmaat, mogelijk daarvoor op ideeën gebracht door de 20 Ländler für Pianoforte zu vier und zu zwei Händen van Franz Schubert. “De driekwartsmaat verdient onze volle aandacht in deze tijd, waarin hij lijkt te verdwijnen uit het muzikale spectrum. Alleen André Rieu springt in de bres voor deze dansante maatsoort, maar wij zouden hem daar niet alleen in moeten laten staan”, meent Pantus. “Daarom een middag vol walsen en andere dansen, zoals Brahms’ Hongaarse dans nr. 5, die iedereen kent, maar die nu wordt gespeeld in de oorspronkelijke versie voor piano à quatre mains.”

Wie lijdt onder het jaargetijde, vindt troost bij de muziek van Brahms. Want, zegt Marc Pantus, “de late herfst is een stuk minder guur met deze verrukkelijke parade van bondige liederen, duetten en kwartetten”.

Zie voor meer informatie over het concert de website van de Waalse Kerk.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Rolando, Pavol en Zoe

Volgend artikel

Brown zingt muziek van overzee in Ede

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.