BinnenkortNieuws

Brown zingt muziek van overzee in Ede

Mezzosopraan Emma Brown en organist Willeke Smits geven op 1 november een recital in de Edesche Concertzaal. Hun programma heet From overseas en draait om muziek uit Engeland en Amerika. Op het programma onder meer de Sea Pictures van Elgar en liederen van Copland.

Mezzosopraan Emma Brown.

Willeke Smits was ruim zeventien jaar cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht en werd vorig jaar organist in de Hooglandse Kerk in Leiden. Daar leerde ze de Britse mezzosopraan/componist Emma Brown kennen.

Als duo hebben ze rond de titel From overseas zeer uiteenlopend repertoire verzameld. Het programma begint met ‘The Lost Chord’ van Arthur Sullivan en na het orgelwerk Rhosymedre van Vaughan Williams volgen drie delen uit de Sea Pictures van Edward Elgar, een werk waarin de zee een nadrukkelijke rol speelt.

Elgar componeerde de Sea Pictures net nadat hij zijn Enigma Variations had voltooid, een orkestwerk dat hem op slag beroemd maakte. De opdracht kwam van het Norwich Festival, dat een ‘scène’ voor de jonge mezzosopraan Clara Butt wenste. De componist zocht haar op in Londen om het project te bespreken, maar kreeg een nogal bitchy ontvangst: de diva stond naar verluidt op het punt een bad te nemen en wilde Elgar niet te woord staan. Het liet de componist furieus achter, maar door bemiddeling van Butts agenten kwam het een paar dagen later toch nog tot een ontmoeting. De liederencyclus groeide na de wereldpremière in 1899 uit tot één van de bekendste en meest geliefde composities van de Brit.

Van Edvard Grieg klinken verschillende werken, waaronder een arrangement van de Holberg Suite. Na de pauze volgt Amerikaans werk, met een arrangement van het beroemde lied ‘Summertime’ uit Gershwins Porgy and Bess, het Adagio for Stringers van Samuel Barber en vier liederen van Aaron Copland. Daaronder het kinderliedje ‘I bought me a cat’, met een nonsenstekst waarin allerlei boerderijdieren voorbijkomen, en de hymne ‘At the river’. Dat lied werd uitgevoerd tijdens het herdenkingsconcert na Coplands overlijden.

Het recital van Emma Brown en Willeke Smits begint om 20.00 uur. Zie voor meer informatie de website van de Edesche Concertzaal.

Vorig artikel

Marc Pantus & Friends brengen Brahms

Volgend artikel

Tarare draagt bij aan eerherstel Salieri

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.