BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Rolando, Pavol en Zoe

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 215.

Bizexit
Dame Sarah Connolly blijft strijden. Met collega’s van het Royal Opera House zong ze afgelopen zaterdag Bizet op straat in Londen.

Ook haar collega bas-bariton Matthew Rose spreekt zich uit over de effecten van een land zonder Brexit, en “what a future it could have been”.

Playboy
Rolando Villazón presenteerde de PLAYMOBIL-versie van Wolfgang Amadeus Mozart. Speciaal voor hem werd ook een miniversie van Villazón geproduceerd.

Trillende stembanden
Een meneer in Indianapolis raakt erg in de war van een artikel over klassieke zang waarin het woord vibrato viel. Of was zijn reactie ironisch?

Te mooi
Het is er de tijd van het jaar voor, voor herfstige melancholie. Die werd zelden fraaier verklankt dan in het chanson ‘Les feuilles mortes’. Maar helaas, geen punten voor Philippe Jaroussky met deze versie. Het chanson gedijt het best in handen van zangers met juist heel weinig stem.

Voor- en achterklap
Jammer voor wie wil blijven geloven in de onschuld van Plácido Domingo. In haar autobiografie doet mezzosopraan Brigitte Fassbaender een boekje open. Hoewel: “Solti was erger.”

Pappa I can hear you
Zoe, de dochter van tenor Lawrence Brownlee, moest voor school haar vader interviewen en weet nu precies wat hij doet.

Nu al klassiek
Van Erik Voermans, redacteur klassieke muziek van Het Parool, verscheen recent een bundeling van zijn columns. “Het is een uitnodiging van 336 pagina’s voor deurtjes die hopelijk opengaan”, zegt de schrijver. Er hoort ook een playlist bij.

En wéér een
Een nieuwe Winterreise, ditmaal door Pavol Breslik. Wie Spotify heeft, klikt er in twee keer naartoe.

Het lied van Wozzeck
Bariton Christian Gerhaher is niet alleen liedzanger, hij doet ook opera. Binnenkort zingt hij Wozzeck bij de Bayerische Staatsoper. De productie is op 23 november als livestream te zien.

Haenig an
Goed nieuws uit het oosten: Nicolas Mansfield is aan het terugkomen.

Olga’s eigen tv-kanaal
Het is lang geleden dat sopraan Olga Peretyatko in Amsterdam zong. Maar dankzij haar eigen YouTube-kanaal is ze overal te zien en te horen.

De kracht van het beeld
Pianist Maurice Lammerts van Bueren maakt niet alleen geluid, maar ook beeld.

Vorig artikel

Houberg zingt over mannen in Naarden

Volgend artikel

Marc Pantus & Friends brengen Brahms

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.