BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Thalheimers Macbeth komt naar Gent

Opera Vlaanderen sloot zijn afgelopen seizoen af met een nieuwe Macbeth, geregisseerd door Michael Thalheimer. De productie was alleen in Antwerpen te zien. Vanaf 21 november volgt een speelreeks in de Opera Gent.

De Amerikaanse bariton Craig Colclough zingt wederom de titelrol in Macbeth. (© Annemie Augustijns / Opera Ballet Vlaanderen)

Michael Thalheimers enscenering van Macbeth ging in juni dit jaar in première. Place de l’Opera omschreef de productie als “opwindend gruwelijk”. De première markeerde het afscheid van Aviel Cahn en de vertrekkend intendant had zich geen mooiere afsluiting kunnen wensen, aldus onze recensent.

Macbeth is een creatie uit 1847 van de toen nog jonge Giuseppe Verdi. Het was zijn eerste Shakespeare-opera. De opera vertelt hoe Macbeth en zijn manipulatieve vrouw Lady Macbeth de macht grijpen, maar vervolgens steeds dieper wegzakken “in een moeras van macht, schuld en waanzin”, zo beschrijft Opera Vlaanderen.

De Gentse speelreeks is bezet met grotendeels dezelfde zangers als afgelopen zomer in Antwerpen. Craig Colclough zingt wederom Macbeth, Tareq Nazmi is Banco en Najmiddin Mavlyanov vertolkt Macduff. De rol van Lady Macbeth wordt in Gent gezongen door Katia Pellegrino. In de premièrereeks nam Marina Prudenskaja de toprol voor haar rekening. Paolo Carignani heeft weer de muzikale leiding over het Symfonisch Orkest en het Koor van Opera Vlaanderen.

Macbeth is van 21 november tot en met 1 december vijf keer te zien. Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Deborah Voigt begint een nieuw hoofdstuk

Volgend artikel

Nicholas Till bekleedt Pierre Audi-leerstoel

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.