BinnenkortNieuws

Matinee brengt nieuwe Padding en Andriessen

De NTR ZaterdagMatinee brengt op 30 november ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Louis Andriessen nieuwe werken van Martijn Padding en Andriessen zelf in première in het Concertgebouw in Amsterdam.

Nora Fischer soleert in The Only One, voor het eerst te horen in Nederland. (© Marco Borggreve)

Louis Andriessen werd afgelopen zomer 80 jaar. De Matinee trakteert de componist op een ‘verjaardagsconcert’. Het vroeg daarvoor aan Andriessens leerling Martijn Padding om een nieuw werk te componeren. Dat resulteerde in Three birthday pieces, een opdrachtwerk dat dankzij de steun van de nieuwe Stichting Vrienden van de Matinee gemaakt kon worden.

Andriessen draagt zelf bij aan het concert met The Only One, een werk dat hij schreef voor de jonge zangeres Nora Fischer en dat eerder in Los Angeles in wereldpremière ging. Het beleeft nu zijn Nederlandse première, met wederom Fischer in de solorol.

De rest van het concert staat in het teken van Franse muziek, een liefde die Andriessen van zijn vader Hendrik erfde. Op het programma staan Chronochromie van Messiaen (inclusief volière) en Valses nobles et sentimentales van Ravel. Alles wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder Ryan Wigglesworth.

De Matinee begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Genieten van Shining Knight Skelton

Volgend artikel

Zeven duo's, drie uur liedzang, twee uitblinkers

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.