BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Philip, René en Julia

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 221.

Adieu Mariss
Vanuit alle hoeken van de muziekwereld drukten mensen hun droefenis uit met het overlijden van Mariss Jansons. Ook zijn collega Yannick Nézet-Séguin sprak zich uit.

Westbroek in de arena
De Romeinse arena van Orange is komende zomer weer podium voor opera en klassieke muziek. Het programma is deze week bekendgemaakt. Cecilia Bartoli geeft op 24 juli een Italiaans concert en sopraan Eva-Maria Westbroek zingt Donna Leonora in Verdi’s La forza del destino.

Opera met energielabel
De Amsterdamse theaterwereld vraagt zich af hoe het werk duurzamer kan worden gedaan. Nationale Opera & Ballet doet mee en heeft nu een energielabel.

Bas in bloei
Een Spaans interview met de bas René Pape gaat over zijn rollen, zijn komende debuut als Baron von Ochs in Der Rosenkavalier in Berlijn en de vraag of hij nog weleens Wotan wil zingen.

Rising star Davidsen
Vier jaar geleden werd de Noorse sopraan Lise Davidsen tweede op de Belvedere Singing Competition in Amsterdam. Ze sleepte eveneens de publieksprijs en de prijs van de mediajury in de wacht. In dat laatste gezelschap zat ook een vertegenwoordiger van Place de l’Opera, dus we kunnen onderbouwd schrijven ‘dat we het wel hadden zien aankomen’. Ze straalt nu in rollen bij de Metropolitan Opera in New York.

Hermus in Schotland
Richard Mantle, algemeen directeur van Opera North, schetste deze zomer de persoon van dirigent Antony Hermus, die als eerste gastdirigent bij het Britse operahuis werkt. “His positivity and dramatic flair will be an undoubted asset to the Company and we look forward to working more closely with him over the coming seasons.” Hermus leidt binnenkort Le nozze di Figaro.

De componist als mens
We ontdekten een Twitter-account waar we meteen fan van zijn: ‘composers doing normal shit’. De tweets tonen componisten die naast hun bovenmenselijk scheppen ook iets gewoons doen. Poulenc in de keuken bijvoorbeeld.


Ook menselijk: op je telefoon kijken in de metro. Candy Crush of een app van OPERA2DAY over hun komende Glass-productie?

Happy advent
In deze tijd van het jaar wemelt het vooral in Duitsland van de adventskalenders, vaak ingezet als marketingtool van theaters en operahuizen. Nu Beckett dankzij Kurtágs Fin de partie ook een linkje met opera heeft, presenteren we dit fraaie voorbeeld.

The most wonderful time of the year
Advent betekent ook nadenken over kerstgeschenken. De New York Times maakte een suggestielijstje met onder meer Lohengrin op dvd en Henze op cd.

Britten-feest
Het complete programma voor het Aldeburgh Festival in 2020 wordt over twee weken bekendgemaakt. De eerste namen zijn al onthuld: Julia Bullock, Allan Clayton en Mark-Anthony Turnage.

Faust-herinneringen
Per-Otto Johansson kijkt terug naar tien jaar geleden: Faust bij Opera Zuid.

Alternatief
Wie weleens een winkelcentrum bezoekt, weet dat de Sint gek is op jengelende kinderstemmetjes die op een housebeat klaasklassiekers zingen. Voor andere muziek is er het boek van Thea.

Vorig artikel

KCO speelt Szenen aus Goethes 'Faust'

Volgend artikel

Bartoli vertolkt Farinelli in Concertgebouw

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.