BinnenkortNieuws

KCO speelt Szenen aus Goethes ‘Faust’

Sir John Eliot Gardiner leidt op 6 en 8 december het Koninklijk Concertgebouworkest in de Szenen aus Goethes ‘Faust’ van Robert Schumann. Een flink aantal bekende zangers treedt aan voor de solopartijen.

John Eliot Gardiner is sinds 1994 regelmatig te gast geweest bij het Concertgebouworkest, voor het laatst in maart 2017. (© Chris Christodoulou)

John Gardiner heeft een “verrassend frisse kijk op romantisch repertoire”, vindt het Concertgebouworkest. En dus heeft het Amsterdamse orkest hem uitgenodigd om Robert Schumanns “avondvullende stuk voor een gigantische bezetting” te dirigeren.

Szenen aus Goethes ‘Faust’ is, zoals de titel al zegt, gebaseerd op het bekende werk van Johann Wolfgang von Goethe. Het vertelt in een ouverture en drie delen het verhaal van de wetenschapper Faust, die een pact met de duivel sluit. Het werk is een kruising tussen een cantate, een oratorium en een grootse koorsymfonie. Schumann componeerde het voor groot orkest, een achtstemmig dubbelkoor, een vierstemmig kinderkoor en negentien solorollen.

De koorpartijen worden in Amsterdam tot klinken gebracht door het Nederlands Kamerkoor, het Laurens Collegium Rotterdam en het Nationaal Kinderkoor. In de cast zingen bariton Christian Gerhaher, sopraan Christiane Karg, sopraan Louise Alder, alt Ann Hallenberg, alt Claire Barnett-Jones, tenor Werner Güra, bas Tareq Nazmi en bas Kurt Rydl.

Szenen aus Goethes ‘Faust’ wordt op 6 december om 20.15 uur en op 8 december om 14.15 uur uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Vorig artikel

Bioscopen vertonen seizoensopening Scala

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Philip, René en Julia

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.