BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 3 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 3 van 2020 (11 – 17 januari) aandacht voor de opera L’Orfeo van Monteverdi door Cappella Mediterranea onder leiding van Leonardo García Alarcón en voor een recital door Peter Gijsbertsen en Roger Braun op NPO Radio 4.

Deirdre Angenent had een bus vol dorpsgenoten in de zaal. (© Maurice Lammerts van Bueren)

Zaterdag 11 januari

NTR ZaterdagMatinee (13.00 uur op NPO Radio 4)L’Orfeo van Monteverdi door Cappella Mediterranea en het Choeur de Chambre de Namur onder leiding van Leonardo García Alarcón. Solisten zijn o.a. Valerio Contaldo, Mariana Flores en Giuseppina Bridelli.

NTR Opera Live (19.00 uur op NPO Radio 4): live uit de Metropolitan Opera in New York de opera Wozzeck van Alban Berg. Onder leiding van dirigent Yannick Nézet-Séguin zingen in de hoofdrollen Elza van den Heever (Marie), Tamara Mumford (Margret) en Peter Mattei (Wozzeck).

Opera on 3 (20.55 uur op BBC Radio 3): David Langs prisoner of the state. Live vanuit de Barbican Hall hoort u de Europese première van een nieuw werk van David Lang. Dirigent is Ilan Volkov, de vier solisten zijn Julie Mathevet, Jarrett Ott, Alan Oke en Davóne Tines.

Nieuw op YouTube

Bus vol fans
Het is kort maar té leuk om niet even onder de aandacht te brengen. Het dorp waar mezzosopraan Deirdre Angenent woont, is zo betrokken bij haar werk dat een complete touringcar vol Lindenaren onlangs naar Essen reed. De sopraan maakte daar haar roldebuut als Fenena in Nabucco van Verdi. Onderweg was er deskundige begeleiding door Hein van Eekert.

Dinsdag 14 januari

Avondconcert (20.00 uur op NPO Radio 4): recital door tenor Peter Gijsbertsen en pianist Roger Braun. Op het programma: Schwanengesang van Schubert. Opname van 10 januari 2020 in Musis Arnhem.

Donderdag 16 januari

BBC Afternoon Concert (15.00 uur op BBC Radio 3): opname van vorig jaar in Boedapest: Manon Lescaut van Puccini. Gabriella Létay Kiss zingt de titelrol, naast onder anderen Marcello Giordani en András Palerdi. Dirigent Balázs Kocsár leidt het Hongaarse Staatsoperakoor en -orkest.

Vrijdag 17 januari

OperaVision (19.00 uur): Fedora van Umberto Giordano. De Royal Swedish Opera en regisseur Christoph Loy presenteren Malin Byström in de titelrol en verder onder anderen Daniel Johansson en Ola Eliasson. Het orkest wordt geleid door Eugene Tzigane.

On demand

On demand (tot 20 januari op Arte Concert)Les Troyens werd afgelopen opgevoerd door de Opéra de Paris. Dirigent was Philippe Jordan, Dmitri Tcherniakov maakte de enscenering. Enkele hoofdrollen: Ekaterina Semenchuk, Brandon Jovanovich en Stéphanie d’Oustrac. De opname is tot 20 januari 2020 te zien op Arte Concert.

Vorig artikel

Place de l'Opera viert elfjarig bestaan

Volgend artikel

Geestdrift en nostalgie met de Osborns

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.