Binnenkort

Opera in de media: week 6 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 6 van 2020 (1 – 7 februari) aandacht voor Semiramide bij de NTR ZaterdagMatinee, voor Beethoven op StaatsoperLive en Arte en voor Nina Stemme in Blauwbaards burcht.

Zaterdag 1 februari

Varduhi Abrahamyan. (© Luiza Gragati)

NTR ZaterdagMatinee (om 13.00 uur op NPO Radio 4): Semiramide van Rossini door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Michele Mariotti en Klaas-Jan de Groot. Solisten zijn onder anderen Albina Shagimuratova, Varduhi Abrahamyan en Michele Angelini.

StaatsoperLive (om 19.00 uur): Beethovens oerversie van Fidelio door de Wiener Staatsoper onder leiding van Tomáš Netopil, in een regie van Amélie Niermeyer. Solisten zijn onder anderen Jennifer Davis, Falk Struckmann en Thomas Johannes Mayer.

Zondag 2 februari

Het Zondagmiddagconcert (om 14.00 uur op NPO Radio 4): na de ouverture van Verdi’s Forza del destino volgen Ariadne (wereldpremière) van Theo Verbey en Oedipus Rex van Stravinsky. Opname uit de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam van 31 januari. Bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Santtu-Matias Rouvali zingen onder anderen Lance Ryan, Anna Caterina Antonacci en Christian Van Horn. Ook het Staatskoor Latvija werkt mee.

Beethovens Neunte (om 13.00 uur op Arte): het Beethovenjaar wordt op Arte gevierd met een documentaire over zijn negende symfonie. Overal op de wereld vinden musici vormen om met het werk van Beethoven om te gaan. Onder anderen komt componist Gabriel Prokofiev aan bod met zijn Beethoven 9 Symphonic Remix.

Nieuw op YouTube

Holländer in Londen
De enscenering die Chris Shipman maakte van Wagners opera Der fliegende Holländer voor het Royal Opera House is online te vinden. Het orkest speelt onder leiding van Andris Nelsons, de solisten zijn onder anderen Bryn Terfel, Adrianne Pieczonka en Michael König.

Donderdag 6 februari

Opera Matinee (om 15.00 uur op BBC Radio 3): Faust van Charles Gounod, opgevoerd in het Nationaal Theater van Slovenië. Solisten zijn onder anderen tenor Martin Sušnik als Faust, bas-bariton Peter Martinčič als Méphistophélès en sopraan Sabina Cvilak als Marguerite. Het Maribor Operakoor en -orkest worden geleid door Gianluca Martinenghi.

Vrijdag 7 februari

StaatsoperTV (om 18.30 uur op StaatsoperTV): Hertog Blauwbaards burcht van Bartók met Nina Stemme als Judith en John Lundgren als de hertog. Dirigent is Oksana Lyniv, de regie is van Katie Mitchell.

AVROTROS Vrijdagconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Omer Meir Wellber begeleidt bariton Christoph Pohl in de Lieder eines fahrenden Gesellen van Mahler. Ook werk van Wagner en Tsjaikovski staan op het programma.

Vorig artikel

Vivica Genaux: bevlogen barokzangeres

Volgend artikel

Maarten Engeltjes op tournee met Winterreise

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.