BinnenkortNieuws

Apollo Ensemble voltooit passiedrieluik

Na de Brockes-passies van Händel en Telemann in 2018 en 2019 sluit het Apollo Ensemble zijn Brockes-drieluik dit jaar af met de Johannes Passion van Bach, tevens gebaseerd op het libretto van Barthold Heinrich Brockes. De tournee begint op 20 maart.

Het Apollo Ensemble met solisten. (© Anne Meyer)

Barthold Heinrich Brockes inspireerde met zijn libretto over het lijden en sterven van Christus veel componisten. Händel en Telemann componeerden er een passie op en Johann Sebastian Bach gebruikte delen van de tekst voor zijn Johannes Passion (als cantor van de kerk in Leipzig had Bach niet de vrijheid om het hele libretto te gebruiken).

‘De rol van de evangelist en ook het aantal koordelen zijn in de Johannes Passion aanzienlijk groter dan bij Händel en Telemann’, zegt Marion Boshuizen van het Apollo Ensemble. ‘Het aantal aria’s daarentegen is kleiner. Je zou kunnen zeggen dat Bach de verhaallijn meer laat doorlopen. Ook is zijn passie minder bloederig, evenwichtiger. Bach zou het zelf nooit toegeven, maar ik ervaar dat het in de Johannes toch vooral de mens is die centraal staat.’

De tournee met de Johannes Passion staat onder leiding van David Rabinovich. Als solisten treden Renate Arends, Elvire Beekhuizen, Franske van der Wiel, Nicola Wemyss, Falco van Loon, Pablo Gregorian, Michiel Meijer en Robbert Muuse aan.

De tournee begint op 20 maart in de Goede Rede in Almere-Haven. Daarna volgen tot en met 29 maart nog zeven uitvoeringen in het land.

Het Brockes-drieluik van het Apollo Ensemble is een groot succes. De vorige twee afleveringen werden de afgelopen jaren in ruim dertig landen in Europa, Noord-Amerika en Azië op tv uitgezonden.

Zie voor meer informatie de website van het Apollo Ensemble. Zie ook de speciale Brockes-wegwijzer die het ensemble maakte.

Hieronder de trailer:

 

Vorig artikel

Kaufmann zingt Florestan in bioscoop

Volgend artikel

Corona: operahuizen annuleren voorstellingen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.