Nieuws

Corona: operahuizen annuleren voorstellingen

Om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, hebben verschillende operahuizen al hun voorstellingen voor de komende weken geannuleerd. Opera Vlaanderen en de Munt blijven tot en met 31 maart dicht.

De deuren van de opera in Antwerpen blijven voorlopig dicht. (© Ilse Liekens)

De Belgische autoriteiten hebben een verbod aangekondigd op evenementen met meer dan duizend personen. Dat treft verschillende producties van de Munt en Opera Vlaanderen. De Munt moet onder meer de resterende voorstellingen van zijn Mozart/Da Ponte-trilogie annuleren, Opera Vlaanderen heeft alle voorstellingen van C(H)OEURS afgezegd.

De Opéra Royal de Wallonie in Luik heeft alle voorstellingen van La Sonnambula afgezegd. Ook alle andere activiteiten van het operahuis worden tot en met 5 april geannuleerd.

Diverse grote operahuizen in Duitsland hebben eveneens hun voorstellingen geannuleerd. De Bayerische Staatsoper sloot op woensdag zijn deuren en blijft tot en met 19 april dicht. Hetzelfde geldt voor de Staatsoper Under den Linden, de Deutsche Oper en de Komische Oper in Berlijn. De Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf en Duisburg blijft tot en met 2 april dicht. Het Aalto-Musiktheater in Essen laat zijn voorstellingen vooralsnog doorgaan.

De Wiener Staatsoper heeft tot en met 2 april zijn voorstellingen afgezegd. Operahuizen in Italië, waaronder het Teatro alla Scala, sloten al eerder hun deuren.

De Metropolitan Opera besloot op donderdag al zijn voorstellingen tot en met 31 maart af te zeggen. Daardoor komt onder meer de Live in HD-vertoning van Der fliegende Holländer in verschillende Nederlandse bioscopen te vervallen.

Nederlandse theaters en concertzalen hebben inmiddels ook besloten voorstellingen af te zeggen. Lees het artikel ‘DNO, Reisopera zeggen voorstellingen af‘ voor meer details.

Het digitale platform OperaVision wil teleurgestelde operabezoekers tegemoetkomen en biedt tot en met 17 april extra veel streams van operavoorstellingen aan. Zo neemt de Munt de komende dagen – zonder publiek – zijn Mozart/Da Ponte-trilogie op, zodat die vanaf 19 maart op OperaVision vertoond kan worden. Zie voor meer informatie de website van OperaVision.

Vorig artikel

Apollo Ensemble voltooit passiedrieluik

Volgend artikel

DNO, Reisopera zeggen voorstellingen af

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.