Binnenkort

Opera in de media: week 14 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 14 van 2020 (28 maart – 3 april) een ongetwijfeld onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s die in deze periode worden aangeboden. Tip: de recente operaproducties van Opera Vlaanderen.

Zaterdag 28 maart

Deborah Voigt als Brünnhilde in Götterdämmerung bij de Metropolitan Opera. (© Met Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): het vierde deel van Der Ring des Nibelungen, Götterdämmerung, werd in New York gezongen door onder anderen Deborah Voigt, Wendy Bryn Harmer en Eric Owens. Dirigent Fabio Luisi viel indertijd in voor een zieke James Levine.

Parsifal (zaterdag vanaf 12.00 uur op StaatsoperTV): Parsifal van Wagner. Jonas Kaufmann, Nina Stemme, René Pape en Christian Gerhaher zingen de belangrijkste rollen.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): uit 2014 dateert een opname van de opera Werther van Jules Massenet, met tenor Jonas Kaufmann in de titelrol. Sopraan Lisette Oropesa zong Sophie en mezzosopraan Sophie Koch was Charlotte. Het orkest van de Metropolitan Opera werd gedirigeerd door Alain Antinoglu.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): een recente opname van Fidelio, gemaakt bij het Royal Opera House. Beethovens opera werd gedirigeerd door Antonio Pappano, in de hoofdrollen zongen Lise Davidsen en Jonas Kaufmann.

Zondag 29 maart

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): met Die Meistersinger von Nürnberg van Wagner vervolgt de Metropolitan Opera het corona-Wagnerfestival. In de hoofdrollen zingen Annette Dasch, Johan Botha en Paul Appleby. Dirigent is James Levine.

Recente producties (on demand op de website van Opera Vlaanderen): vanuit Antwerpen presenteert Opera Vlaanderen recente producties. In het aanbod vindt u onder meer La Juive (Jacques Fromental Halévy) in een regie van Peter Konwitschny, met Corinne Winters. Parsifal van Wagner staat online, in een versie in een regie van Tatjana Gürbaca. Voor het orkest staat Cornelius Meister, de titelrol wordt gezongen door Erin Caves. Van recente datum is Rusalka, geregisseerd door Alan Lucien Øyen. In de hoofdrol zingt Pumeza Matshikiza. Ook Maria Riccarda Wesseling en Zofia Hanna maken deel uit van de cast.

Nieuw op YouTube

Het einde van de Wereld
Vanavond wordt de laatste De Wereld Draait Door uitgezonden. Het programma bracht regelmatig klassieke muziek. Philippe Jaroussky was er ooit te gast, net als Thomas Hampson. Een aantal keren liet het programma mini-opera’s produceren over actuele thema’s. De laatste was op 19 maart, Pandemie, van Michel van der Aa en Tania Kross:

In 2010 schreef Calliope Tsoupaki de muziek van Vesuvius, met tenor Marcel Beekman:

Over Osama Bin Laden componeerde Theo Loevendie een mini-opera voor bariton André Morsch en sopraan Charlotte Riedijk:

Maandag 30 maart

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in 2015 zong Eva-Maria Westbroek de rol van Elisabeth in Wagners Tannhäuser. Andere rollen werden gezongen door Michelle DeYoung, Johan Botha en Peter Mattei. Op de bok stond James Levine.

Montagskonzert (om 20.15 uur op StaatsoperTV): het programma is nog niet bekendgemaakt, maar de Bayerische Staatsoper belooft optredens met lied, instrumentale muziek en dans, eerder opgenomen in het theater. De aangekondigde solisten voor de serie concerten zijn onder anderen Hanna-Elisabeth Müller, Christian Gerhaher, Gerold Huber en Jonas Kaufmann.

Dinsdag 31 maart

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Poulencs Dialogues des Carmélites werd een jaar geleden bij de Met gezongen door onder anderen Isabel Leonard, Adrianne Pieczonka en Karita Mattila. Het orkest werd geleid door Yannick Nézet-Séguin.

Woensdag 1 april

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Il barbiere di Siviglia werd in 2007 door de Met gebracht met een cast waarin Joyce DiDonato, Juan Diego Flórez en Peter Mattei de belangrijkste rollen zongen. Dirigent was Maurizio Benini.

Donderdag 2 april

John Adams. (© Vern Evans)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Nixon in China werd door de Met opgevoerd onder muzikale leiding van de componist, John Adams. Janis Kelly en James Maddalena zongen de hoofdrollen.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): Het Avondconcert presenteert een opname uit 2018 van de Matthäus-Passion van Bach. In De Doelen in Rotterdam speelden en zongen koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven. Solisten waren onder anderen tenor Thomas Hobbs (evangelist) en bas Stephan MacLeod (Christus).

Vrijdag 3 april

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Verdi’s Don Carlo was tien jaar geleden bij de Met en de bioscopen te zien. In de hoofdrollen zongen Marina Poplavskaya, Roberto Alagna en Simon Keenlyside. Het orkest werd geleid door Yannick Nézet-Séguin.

Vorig artikel

Digitale marktkraam (2): steun musici, koop cd's

Volgend artikel

De Caluwe presenteert nieuw seizoen de Munt

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.