Binnenkort

Opera in de media: week 17 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 17 van 2020 (18 – 24 april) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s die in deze periode worden aangeboden. Tip: sopraan Katrien Baerts met dirigent Reinbert de Leeuw in het Avondconcert van donderdag.

Zaterdag 18 april

Scène uit Madama Butterfly. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat ook deze week door. De producties, die vaak in de bioscoop vertoond werden in de Live in HD-serie, staan een dag lang online. Op de website van het huis staat veel aanvullende informatie, met onder meer de originele programmaboekjes. Op verzoek van veel streamkijkers presenteert de Met op zaterdag Anthony Minghella’s productie van Madama Butterfly, oorspronkelijk uit 2006. Patricia Racette is Cio-Cio-San, B. F. Pinkerton wordt gezongen door Marcello Giordani en Maria Zifchak is Suzuki. Patrick Summers staat voor het orkest.

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): solisten als Jessica Rivera, Russell Thomas en Eric Owens kwamen in mei 2008 naar Amsterdam voor de uitvoering van A Flowering Tree, een opera van John Adams. De componist leidde zelf het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): het programma staat vanavond in het teken van operette uit alle windstreken. Hein van Eekert laat werk horen van onder anderen Offenbach, Strauss jr., Kálmán, Serrano en Sullivan.

Operastream (om 19.00 uur op OperaVision): dirigent Jordan de Souza en regisseur Barrie Kosky vormen het creatieve duo bij La bohème in een productie van de Komische Oper Berlin. Nadja Mchantaf en Vera-Lotte Böcker zingen de vrouwelijke hoofdrollen.

Operastream (vanaf 12.00 uur op de website van de Bayerische Staatsoper): de Bayerische Staatsoper brengt Boris Godoenov vanaf 18 april om 12.00 uur online. Details over de uitvoering zijn nog niet bekendgemaakt.

Zondag 19 april

Live in HD online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de hoofdrol in Adriana Lecouvreur van Cilea wordt gezongen door Anna Netrebko. In de andere rollen ziet u Anita Rachvelishvili, Piotr Beczała en Ambrogio Maestri. Dirigent was in 2019 Gianandrea Noseda.

De Nationale Opera (om 19.00 uur op het YouTube-kanaal van De Nationale Opera): De Nationale Opera biedt een stream van de opera Tosca van Puccini. U kunt vast een inleiding bekijken door Laura Roling en Hein van Eekert.

Catherine Malfitano (Tosca), Richard Margison (Maria Cavaradossi), Bryn Terfel (Baron Scarpia) en Mario Luperi (Cesare Angelotti) zingen de hoofdrollen. Het koor van De Nationale Opera en het Utrechts Kathedraalkoor staan, net als het Koninklijk Concertgebouworkest, onder leiding van Riccardo Chailly.

Nieuw op YouTube

Elly Ameling als YouTuber
‘Ik denk dat de muziek naar me toe kwam, en ik zei gelukkig ja op de uitnodiging’, aldus sopraan Elly Ameling in haar inleiding op de informatieve video’s over het lied die ze recent opnam. ‘No use performing, teaching or exploring without imagination’, zegt de levende legende streng in de camera in deel twee. Er staan twaalf delen van de videoserie online.

Maandag 20 april

Live in HD online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Robert Carsen ensceneerde Der Rosenkavalier van Richard Strauss, met in de rol van Marschallin Renée Fleming, die drie jaar geleden afscheid nam van die partij. Verder ziet u Elīna Garanča, Erin Morley en Günther Groissböck, gedirigeerd door Sebastian Weigle.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): twee jaar geleden zong mezzosopraan Barbara Kozelj bij het Residentie Orkest onder leiding van Antony Hermus. Op de lessenaars stond muziek van Wagenaar, Mahler (Rückert-Lieder) en Bruckner.

Opéra Comique (on demand op de website van Arte Concert): Raphaël Pichon staat voor het Ensemble Pygmalion, Aurélien Bory deed de regie van Orphée et Eurydice van Gluck. De hoofdrollen worden gezongen door Marianne Crebassa en Hélène Guilmette.

Montagskonzert (om 20.15 uur op StaatsoperTV): het programma is nog niet bekendgemaakt, maar de Bayerische Staatsoper belooft optredens met lied, instrumentale muziek en dans, eerder opgenomen in het theater.

Dinsdag 21 april

Nina Stemme als Elektra. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Live in HD online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): precies vier jaar geleden stonden Nina Stemme, Adrianne Pieczonka, Waltraud Meier en Roberta Alexander op het podium van de Met in Strauss’ Elektra. Dirigent was Esa-Pekka Salonen, Patrice Chéreau – die in 2013 overleed – maakte de enscenering.

Woensdag 22 april

Live in HD online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): David McVicar maakte een regie van Tosca van Puccini. In de cast kon hij werken met Sonya Yoncheva als Tosca, Vittorio Grigolo als Cavaradossi en Željko Lučić in de rol van Scarpia. Emmanuel Villaume leidde het orkest.

Donderdag 23 april

Live in HD online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): uit 2009, in de tijd dat James Levine nog voor het orkest van de Met in New York stond, dateert deze uitvoering van Les contes d’Hoffmann van Offenbach, in een regie van Bartlett Sher. Joseph Calleja zong de rol van Hoffmann, Anna Netrebko was Antonia en Ekaterina Gubanova zong de rol van Giulietta.

ODT TV (vanaf 12.00 uur op de website van Operadagen Rotterdam): Operadagen Rotterdam streamt elke donderdag een festivalfavoriet. Vandaag is dat YIOV van onder anderen Roman Grygoriv. De voorstelling is 24 uur beschikbaar, van donderdag 12.00 uur tot vrijdag 12.00 uur.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): tweemaal sopraan Katrien Baerts in het Avondconcert. Ze zong in januari 2019 bij Het Collectief onder leiding van Reinbert de Leeuw in Brussel. Onder meer vijf orkestliederen van Berg stonden op het programma. Een jaar eerder was ze te gast bij het Nederlands Kamerkoor en ASKO Schönberg, wederom met Reinbert de Leeuw. Dat programma stond in het teken van Ligeti.

Vrijdag 24 april

Live in HD online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): er klinkt operette op vrijdag bij de Met in de streams die de live-uitvoeringen vervangen. In de hoofdrollen van Die lustige Witwe zingen Renée Fleming en Nathan Gunn, geregisseerd door Susan Stroman. Sir Andrew Davis leidt het orkest.

Vorig artikel

Mijn Wagner: Die Walküre

Volgend artikel

Studio Nibelheim: Lilian Farahani’s lockdown

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.