AchtergrondInterviews

Studio Nibelheim: Lilian Farahani’s lockdown

Half maart werd het stil in de theaters en de repetitiestudio’s. Het werk van sopraan Lilian Farahani kwam tot stilstand, de productie van Rusalka bij De Nationale Opera werd afgelast. Maar ze hoopt snel weer te beginnen. In oktober wacht – fingers crossed – haar rol als Bride in Innocence van Kaija Saariaho, ook bij De Nationale Opera.

De lockdown brengt een verplichte rust, die Lilian Farahani vermoedelijk zelf niet had gevonden. Ze studeert, zet desnoods het raam open voor haar bijdrage aan ‘Alle Menschen werden Brüder’ en realiseert zich meer wat naast een leven als operazangeres van betekenis is. Klaar om verder te gaan wacht ze noodgedwongen af tot ze haar werk, altijd in groepen op en voor de bühne, weer kan doen.

De muziek die ze in deze weken beluistert, is oer en puur; kennelijk weerspiegelt dat haar stemming. Ze is te horen in een lied van haar cd Women, the making of, met Maurice Lammerts van Bueren. Zelf koos ze muziek van Mercedes Sosa, van de Perzische zanger Dariush Talai en van haar jeugdidool Laura Pausini. Die brengt haar terug naar haar jeugd, toen de Italiaanse ster de eerste inspiratie vormde voor wat nu een fraaie zangcarrière is.

U kunt de podcast hier online beluisteren en downloaden. Abonneren op onze podcasts kan via iTunes of Soundcloud. Daar vindt u ook de vorige afleveringen. Voor Android is er de Google Podcasts-app. Als u daarin via de zoekfunctie Studio Nibelheim intypt, komt u vanzelf bij de podcasts. Studio Nibelheim is ook te vinden op Spotify.

Meer informatie over Lilian Farahani vindt u op haar persoonlijke website. Innocence van Kaija Saariaho staat gepland voor oktober 2020 bij De Nationale Opera. Susanna Mälkki zal het Residentie Orkest dirigeren bij een enscenering door Simon Stone.

Vorig artikel

Opera in de media: week 17 van 2020

Volgend artikel

Festival Oude Muziek 2020 geannuleerd

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.