Binnenkort

Opera in de media: week 18 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 18 van 2020 (25 april – 1 mei) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s die in deze periode worden aangeboden. Tip: de drie koninginnendrama’s van Donizetti in de dagelijkse streams van de Metropolitan Opera.

Zaterdag 25 april

Matthew Polenzani en Natalie Dessay in La traviata. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat ook deze week door. De producties, die vaak in de bioscoop vertoond werden in de Live in HD-serie, staan een dag lang online. Op de website van het huis staat veel aanvullende informatie, met onder meer de originele programmaboekjes. De enscenering van La traviata door Willy Decker was overal ter wereld te zien, onder meer een paar keer in Amsterdam. Bij de Met zat sopraan Natalie Dessay als Violetta in de iconische rode bank. Matthew Polenzani was haar tegenspeler, Dmitri Hvorostovsky diens vader Giorgio. Het orkest werd geleid door Fabio Luisi.

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): vandaag komen uit het Radio 4-archief twee verschillende Odes for St. Cecilia’s Day, van Henry Purcell en Benjamin Britten. De muziek wordt uitgevoerd door het Gabrieli Consort & Players onder leiding van Paul McCreesh.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): de Turandot uit 2016 die NTR Opera Live vanavond uitzendt komt uit de Metropolitan Opera in New York. Daar zongen Nina Stemme, Marco Berti en Anita Hartig de hoofdrollen in een door Paolo Carignani geleide uitvoering. Daarna belooft het programma een Nederlandse ‘Ladies Only Avond’, met Nederlandse diva’s. Ze zingen werk van onder anderen Barber, Gluck en Korngold.

At-Home Gala (vanaf 19.00 uur op de website van de Metropolitan Opera): het online At-Home Gala dat als zaterdagmatinee wordt gepresenteerd door Peter Gelb in New York en door Yannick Nézet-Séguin in Montreal is bedoeld om aandacht te vragen voor de actie The Voice Must Be Heard, een grote fondswerving om de toekomst van de Met veilig te stellen. Meer dan veertig beroemde operasterren werken vanuit hun huis aan het virtuele gala mee, dat om 19.00 uur Nederlandse tijd begint. De opname van de livestream is na afloop nog even te zien op de website.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): in het Strauss-jaar 2014 werd de opera Ariadne auf Naxos uitgevoerd door het Royal Opera House. De opname met Karita Mattila, Roberto Sacca en Jane Archibald wordt door de BBC-radio uitgezonden. Het orkest van het Royal Opera House werd geleid door Antonio Pappano.

Zondag 26 april

Eva-Maria Westbroek tijdens het Opera Gala van De Nationale Opera. (© Hans van den Bogaard)

Operastream (om 19.00 uur op het YouTube-kanaal van De Nationale Opera): op Woningsnacht, zondag 26 april, streamt De Nationale Opera een opname van het gala ter gelegenheid van zijn vijftigjarig bestaan in 2015. Gasten waren onder anderen Eva-Maria Westbroek, Thomas Oliemans en Lenneke Ruiten.

Operastream (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): Hänsel und Gretel, opgenomen in 2017. Dirigent Axel Kober en regisseur Adrian Noble hadden een cast met onder anderen Margaret Plummer (Hänsel) en Chen Reiss (Gretel).

Operastream (on demand op de website van Opera Zuid): de cast van Fantasio, een opera van Offenbach die Opera Zuid vorig jaar op de planken bracht, reisde naar Keulen voor een concertante uitvoering. Op het podium stonden onder anderen Romie Estèves, Anna Emelianova en Huub Claessens in een uitvoering met de philharmonie zuidnederland onder leiding van Enrico Delamboye.

Nieuw op YouTube

Mozart en Constanze
Nog net voor de kinderen weer naar school gaan, kunnen ze iets leren over Mozart in deze video van het Sydney Opera House. Pianist Simon Tedeschi en Emily Taylor spelen Mozart en Constanze en laten zien waartoe het wonderkind in staat was.

Maandag 27 april

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Rossini’s La Cenerentola brengt Joyce DiDonato en Juan Diego Flórez samen op het podium, met Luca Pisaroni als Alidoro. Fabio Luisi dirigeert.

Operastream (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): Kristine Opolais (Cio-Cio-San) en Bongiwe Nakani (Suzuki) zingen de hoofdrollen in deze registratie van Madama Butterfly uit 2016. Philippe Auguin leidde het orkest.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): twee jaar geleden zong mezzosopraan Barbara Kozelj bij het Residentie Orkest onder leiding van Antony Hermus. Op de lessenaars stond muziek van Wagenaar, Mahler (Rückert-Lieder) en Bruckner.

Operastream (on demand op de website Arte Concert): Raphaël Pichon staat voor het Ensemble Pygmalion, Aurélien Bory doet de regie in deze productie van Orphée et Eurydice van Gluck. De hoofdrollen worden gezongen door Marianne Crebassa en Hélène Guilmette.

Montagskonzert (om 20.15 uur op StaatsoperTV): het programma is nog niet bekendgemaakt, maar de Bayerische Staatsoper belooft optredens met lied, instrumentale muziek en dans, eerder opgenomen in het theater.

Dinsdag 28 april

Anna Netrebko als Anna Bolena. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie van drie koninginnendrama’s van Donizetti start bij de Met rond onze Woningsdag. In de regie door David McVicar ziet u onder anderen Anna Netrebko als Anna Bolena, Ildar Abdrazakov als Enrico en Ekaterina Gubanova als Giovanna Seymour. Marco Armiliato leidt het orkest.

Operastream (on demand op de website van Opera Vlaanderen): de opera Sadko van Nikolai Rimski-Korsakov werd in juni 2017 opgevoerd door Opera Vlaanderen. Onder regie van Daniel Kramer en muzikaal geleid door Dmitri Jurowksi zong tenor Zurab Zurabishvili de titelrol. Naast hem op het podium stonden onder anderen Betsy Horne, Michael J. Scott en Tijl Faveyts.

Woensdag 29 april

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Maria Stuarda is het tweede deel van de Donizetti-trilogie. In de hoofdrollen zingen Joyce DiDonato, Elza van den Heever en Matthew Polenzani. De dirigent is Maurizio Benini. Elders op Place de l’Opera haalt Elza van den Heever herinneringen op aan die opvoering.

Donderdag 30 april

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): uit 2016 dateert de derde aflevering van de serie Donizetti-opera’s deze week, Roberto Devereux. Sondra Radvanovsky is te zien, naast Matthew Polenzani en Elīna Garanča. Maurizio Benini heeft de muzikale leiding.

Operastream (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): Les Troyens van Berlioz werd opgenomen in november 2018. Onder leiding van Alain Altinoglu en in een regie door David McVicar zongen onder anderen Anna Caterina Antonacci (Cassandre), Brandon Jovanovich (Enée) en Joyce DiDonato (Didon).

ODT TV (vanaf 12.00 uur op de website van Operadagen Rotterdam): ‘Het allermooiste aan Menuet is de manier waarop regisseur Murgia uit de ‘mer à boire’ van het theater heeft gedronken’, schreef de recensent over Menuet, dat tijdens Operadagen 2017 werd opgevoerd. De opname is van donderdag 12.00 uur tot vrijdag 12.00 uur te zien op de website van ODR TV.

Operastream (on demand na inlog op Medici.tv): Simon Stone maakte voor de Opéra national de Paris een hypermoderne regie van La traviata van Verdi. Michele Mariotti leidde het orkest, Pretty Yende (Violetta Valéry), Benjamin Bernheim (Alfredo Germont) en Jean-François Lapointe (Giorgio Germont) zongen de hoofdrollen.

Vrijdag 1 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): modern repertoire sluit – na de Donizetti-serie – de week af van de Met-streams. Gebaseerd op Winston Grahams boek maakte Nico Muhly een opera onder de titel Marnie. Enkele van de solisten waren Isabel Leonard, Christopher Maltman en Iestyn Davies. De zangers en de musici werden geleid door Robert Spano.

Operastream (om 19.00 uur op de website van OperaVision): Asmik Grigorian is Tatjana en Günter Papendell zingt de rol van Jevgeni Onjegin in de opera van Tsjaikovski. De uitvoering die OperaVision toont werd opgenomen bij de Komische Oper Berlin. Henrik Nánási leidde het orkest, de enscnering werd gemaakt door Barrie Kosky.

Vorig artikel

Videoclip: Claudia Patacca zingt 'Helpen Hopen'

Volgend artikel

Elza van den Heever maakt zich op voor Met-gala

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.