BinnenkortNieuws

Bayerische Staatsoper opent op 1 september

De grote operahuizen hebben de planning voor het najaar rond en presenteren de aangepaste agenda voor de eerste helft van het komende seizoen. In München biedt de Bayerische Staatsoper vier premières en drie Mozart-producties vanaf 1 september. Met 7 Deaths of Maria Callas opent het seizoen.

Marina Abramović in gesprek met Nikolaus Bachler (still uit de video).

De Staatsoper begint het seizoen met een grote première: 7 Deaths of Maria Callas, geregisseerd door Marina Abramović. De Servische kunstenaar werd bekend met spraakmakende performances waarin ze de fysieke grenzen van haarzelf en het publiek opzocht. Ze woonde enkele jaren in Amsterdam en tegenwoordig in New York. Abramović werkte al eerder in de wereld van opera en klassieke muziek. In Parijs maakte ze Boléro van Ravel bij de Opéra de Paris en in Antwerpen regisseerde ze Pelléas et Mélisande bij Opera Ballet Vlaanderen in 2018.

In een interview uit die tijd is te lezen: ‘Ik ben 71, dit is de laatste fase van mijn leven. Ik ben nu extreem gefocust op de dood. Wat ik wil, is sterven zonder boosheid, zonder jaloezie en bij bewustzijn. Die drie dingen.’ De productie 7 Deaths of Maria Callas bestaat uit muziek van Marko Nikodijević en scènes uit werken van onder anderen Bellini, Donizetti en Puccini. Naast Abramović staat de Amerikaanse filmacteur William Dafoe, onder meer bekend uit Platoon, op de bühne in de speelrol van regisseur. Vocale rollen zijn er onder anderen voor Hyesang Park als Violetta en Leah Hawkins als Desdemona. Op 1 september is de wereldpremière.

Video met Marina Abramović en intendant Nikolaus Bachler:

Christiane Lutz ensceneert de opera Mignon van Ambroise Thomas in een bewerking door Paul Leonard Schäffer. Het stuk ging in 1866 in première in Parijs. Barbier en Carré schreven het oorspronkelijke libretto naar Goethe’s roman ‘Wilhelm Meisters Lehrjahre’. De rollen worden gezongen door de leden van de Opera Studio van de Staatsoper, onder wie Sarah Gilford en Julian Zara. De eerste uitvoering is op 3 september.

Ingo Metzmacher als dirigent en Frank Castorf als regisseur staan aan het hoofd van de productie Die Vögel van Walter Braunfels. De componist schreef zelf het libretto en baseerde zich op de werken van de Griekse dichter en schrijver Aristophanes. De ‘Bayerische Kammersanger’ Wolfgang Koch zingt de rol van Prometheus en voormalig IVC-winnares Yajie Zhang – tegenwoordig lid van de studio in München – zingt de rol van 2. Drossel. De première is op 31 oktober.

In de periode november/december en dan weer in mei 2021 staat de opera Falstaff van Verdi gepland. Mateja Koležnik maakt een nieuwe enscenering. Voor november is de naam van de dirigent nog niet bekend, Pinchas Steinberg dirigeert de serie voorstellingen in mei 2021. Ook bij de solisten staan meerdere namen bij een rol. Sopraan Ailyn Pérez zal in november en december Alice Ford zingen, naast Wolfang Koch als Falstaff. Wiebke Lehmkuhl en Okka von der Damerau delen de rol van Mrs. Quickly. Op 26 november is de eerste voorstelling.

Hernemingen

Tot januari 2021 worden drie Mozartproducties hernomen:

Die Zauberflöte werd geregisseerd door August Everding. De dirigenten Jordan de Souza en Antonello Manacorda staan afwisselend voor het orkest. In de première-serie van september is Mika Kares Sarastro, zingt Sabine Deveilhe de Koningin van de Nacht en zijn Michael Nagy en Georgina Melvill het duo Papageno en Papagena.

Così fan tutte komt terug in de regie van Dieter Dorn, met Antonello Manacorda voor het orkest. Kristiane Karg en Angela Brower zingen de rollen van de zusjes en Andrè Schuen en Ioan Hotea die van de twee militairen. In het complot zitten Tara Erraught en Edwin Crossley-Mercer .

De derde Mozart-herneming is Le nozze di Figaro, in een regie van Christof Loy. Alex Esposito zingt Figaro, Louise Alder is Susanna en Anne Sofie von Otter zingt Marcellina. Dirigent Constantinos Carydis leidt de eerste voorstellingen.

Door het hele komende seizoen zijn er Gastspielkonzerten door de Opera Studio. Recitals staan op het programma van Christian Gerhaher en Gerold Huber (16 september 2020 en 26 juli 2021), Matthew Polenzani en Julius Drake (3 juli 2021) en Ludovic Tézier (20 juli) en Sonya Yoncheva met Malcom Martineau (21 juli) en Erwin Schrott (25 juli).

Meer info op de website van Bayerische Staatsoper. 

Vorig artikel

Op de fiets naar Veerle Sanders

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Sarah, Thomas en John

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.