Binnenkort

Opera in de media: week 30 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 30 van 2020 (18 – 24 juli) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: een recital door Gerold Huber en Christian Gerhaher in Aix-en-Provence.

Zaterdag 18 juli

Lawrence Brownlee en Elīna Garanča in La Cenerentola. (© Ken Howard/Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat ook deze week door. De producties, die vaak in de Live in HD-serie in de bioscoop vertoond werden, blijven een dag lang online staan. Rossini’s Cenerentola werd ruim tien jaar geleden bij de Met gebracht in een regie door Cesare Lievi en onder muzikale leiding van Maurizio Benini. Elīna Garanča en Lawrence Brownlee zongen de hoofdrollen.

Operastream (om 14.00 uur op de website van de NTR ZaterdagMatinee): in de NTR ZaterdagMatinee hoort u een herhaling van de opera De legende van de onzichtbare stad Kitesj en het meisje Fevronja van Nikolaj Rimski-Korsakov. Het stuk werd uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Valery Gergiev. Bariton Pieter Hendriks uit het Groot Omroepkoor stelde deze archiefopname uit 1993 voor en vertelt er voorafgaand aan de uitzending over.

Met Stars Live (om 19.00 uur op de website van de Metropolitan Opera): tenor Jonas Kaufmann opent een serie liveoptredens van de Metropolitan Opera. Kijkers kopen een kaartje en zien de grote namen van de Met optreden in hun eigen omgeving. Kaufmann zingt live in een klooster ergens buiten München. Op zijn programma staan bekende stukken als ‘Nessun dorma’, ‘E lucevan le stelle’ en ‘Ah! lève-toi, soleil’. Helmut Deutsch begeleidt de tenor op de piano.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): in de digitale variant van de BBC Proms hoort u vanavond een opname uit augustus 1996. Toen voerde Sir John Eliot Gardiner de opera Leonore van Beethoven uit met zijn Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Solisten waren onder anderen Hillevi Martinpelto als Leonore, Kim Begley als Florestan en Michael Schade als Jaquino. De Nederlandse bariton Geert Smits is te horen in de rol van Don Fernando.

Opera in het Zomeravondconcert (om 19.00 uur op NPO Radio 4): een opname van het koor en orkest van de Wiener Staatsoper uit 1964 brengt de stemmen terug van befaamde vocalisten als Lisa della Casa en Anneliese Rothenberger. Ze zongen in de opera Arabella van Richard Strauss onder leiding van Joseph Keilberth. Daarna hoort u het eerste deel van een serie reportages door Botte Jellema over de productie van de seizoensopener van De Nationale Opera.

Zondag 19 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): onder leiding van James Levine werd Mozarts Nozze di Figaro opgevoerd in een enscenering door Sir Richard Eyre. Ildar Abdrazakov en Marlis Petersen zongen de rollen van het jonge stel, de graaf en zijn vrouw werden gezongen door Peter Mattei en Amanda Majeski.

Operastream (om 17.00 uur en later on demand op de website van het Glyndebourne Festival): het Britse festival presenteert dit weekend Rossini’s Barber of Seville, een festivalopname uit 2016. Enrique Mazzola dirigeerde en Annabel Arden ensceneerde de productie, met onder anderen Danielle de Niese en Björn Bürger in de cast.

Nieuw op YouTube

Opera summer song
Video’s maken, dat kunnen ze wel bij De Nationale Opera. Componist Bob Zimmerman schreef de muziek en het duo Robbert Jan Henkes en Erik Bindervoet de tekst voor een zeer Nederlands klinkende ‘summer song’. Met begeleiding van pianist Charlie Bo Meyering zingen Marcel Reijans, Alexander de Jong en Jorne van Bergeijk over hun moeizame vakantieplannen.

Maandag 20 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Puccini’s Bohème werd honderden keren opgevoerd bij de Met. In 1982 stond James Levine voor het orkest in de productie van Franco Zeffirelli. Solisten waren onder anderen Teresa Stratas, José Carreras en Renata Scotto.

Het Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het ensemble Les Arts Florissants onder leiding van William Christie gaf begin dit jaar een concert met werken van onder anderen Nicolas Bernier, Louis-Nicolas Clérambault en Jean-Joseph Mouret. Er klinken ook fragmenten uit Didon et Enée van Campra.

Liedrecital (on demand op de website van Arte Concert): onlangs gaf het duo van pianist Gerold Huber en bariton Christian Gerhaher een recital in Aix-en-Provence. Op hun programma stond werk van Alban Berg en Franz Schubert. De opname is on demand terug te kijken.

Dinsdag 21 juli

Isabel Leonard. (© Sergio Kurhajec)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Il barbiere di Siviglia van Rossini is te zien in een uitvoering uit 2014. Isabel Leonard, Lawrence Brownlee en Christopher Maltman zongen de hoofdrollen onder muzikale leiding van Michele Mariotti.

Woensdag 22 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Wagners Tannhäuser werd in 1982 op de planken gebracht bij de Met door een cast met in de hoofdrollen Éva Marton, Tatiana Troyanos en Richard Cassilly. Voor het orkest stond James Levine.

Donderdag 23 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Maria Guleghina, Dimitri Pittas en Željko Lučić zongen de belangrijkste rollen in Macbeth van Verdi in 2008. James Levine had de muzikale leiding.

Vrijdag 24 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Anna Netrebko en Roberto Alagna waren het liefdespaar in Gounods Roméo et Juliette, in een productie in 2007. Zanger Plácido Domingo stond bij die gelegenheid in de rol van dirigent voor het orkest van de Met. Het was in 2007.

Zomeravondconcert (om 19.00 uur op NPO Radio 4): het London Philharmonic Orchestra & Choir voeren Elgars Dream of Gerontius uit onder leiding van dirigent Edward Gardner en met als solisten Christine Rice, Paul Groves en Neil Davies. De opname werd gemaakt in 2011.

Vorig artikel

samen/uit/thuis verbindt publiek met artiesten

Volgend artikel

Festival Oude Muziek brengt alternatief programma

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.