AchtergrondBinnenkort

De operahuizen gaan weer open: Parijs

Het is met aanpassingen, inperkingen en voorbehouden, maar de grote operahuizen in Europa maken zich op voor een nieuw seizoen. We blikken vooruit op hun gewijzigde plannen. In deze aflevering: de Opéra national de Paris.

Het auditorium van de Opéra Bastille opent op 23 november weer zijn deuren. (© Gohu1er / CC BY-SA 3.o)

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Europa heeft de Parijse opera 160 voorstellingen moeten annuleren en ook het komende seizoen heeft flink te lijden onder de crisis. Het operahuis heeft besloten om zijn producties van 7 Deaths of Maria Callas, L’elisir d’amore, Iphigénie en Tauride en Snegourotchka te annuleren. Er wordt bekeken of de producties aan het einde van het seizoen of aan het begin van seizoen 2021/2022 alsnog opgevoerd kunnen worden.

Wat overblijft, is een sterk uitgedund programma voor de eerste seizoensmaanden. De seizoensopening vindt pas op 23 november plaats, met tot het einde van het jaar slechts twee operaproducties.

De Opéra national de Paris heeft twee speelplekken: de Opéra Bastille en het Palais Garnier. Het laatste theater blijft dit jaar gesloten vanwege renovatiewerkzaamheden, maar op een provisorische bühne worden van september tot en met november wel de nodige concerten gegeven.

Het programma

Het seizoen opent op 23 november met een concertversie van Wagners Ring-cyclus. Chef Philippe Jordan leidt het koor en orkest van de Parijse opera. De rollen worden bezet door een ‘exceptional international cast’, zo belooft het gezelschap, maar verdere details zijn nog niet bekend.

De enige twee geënsceneerde operaproducties in 2020 zijn La traviata en Carmen. Verdi’s klassieker wordt geregisseerd door Simon Stone, met Zuzana Marková in de titelrol en verder solisten als Frédéric Antoun (Alfredo) en Peter Mattei (Giorgio). De productie was oorspronkelijk gepland in het Palais Garnier, maar wordt nu opgevoerd in de Opéra Bastille.

Carmen is te zien in de onderhand klassieke enscenering van Calixto Bieito. De speelreeks zou eigenlijk al in september starten, maar de voorstellingen tot eind november worden geschrapt. Gecast zijn onder anderen Charles Castronovo als Don José, Varduhi Abrahamyan als Carmen, Valentina Naforniţă als Micaëla en Lucas Meachem als Escamillo.

De Parijse opera heeft de wijzigingen nog niet volledig doorgevoerd op zijn website. Het nieuwe programma moet uiterlijk eind augustus online staan.

Vorig artikel

Opera in de media: week 31 van 2020

Volgend artikel

De operahuizen gaan weer open: Wenen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.