AchtergrondBinnenkort

De operahuizen gaan weer open: Wenen

Het is met aanpassingen, inperkingen en voorbehouden, maar de grote operahuizen in Europa maken zich op voor een nieuw seizoen. We blikken vooruit op hun gewijzigde plannen. In deze aflevering: de Wiener Staatsoper.

De Wiener Staatsoper. (© Wiener Staatsoper / Michael Pöhn)

Het is een uitzondering in het Europese operalandschap: de Wiener Staatsoper is van plan om vanaf 7 september zijn nieuwe seizoen gewoon zoals gepland te starten. Natuurlijk zijn er extra regels om de voorstellingen ‘coronaproof’ te laten verlopen, maar het operahuis heeft vooralsnog geen producties geannuleerd, al houdt het die optie in de informatie op zijn website wel open.

Of de Staatsoper met een kleiner orkest en koor gaat spelen, staat niet op de website aangegeven. Wel wordt het aantal zitplekken gereduceerd en worden de staanplaatsen niet in de verkoop gedaan. Bezoekers zien op hun kaartje welke ingang ze moeten gebruiken en moeten tot ze bij hun plek zijn aangekomen een mondkapje gebruiken.

Het programma

Seizoen 2020/2021 is het eerste seizoen van de nieuwe directie van de Staatsoper, bestaande uit Bogdan Roščić, Philippe Jordan and Martin Schläpfer. Dirigent Jordan komt zelf in actie tijdens de eerste première van het seizoen: Madama Butterfly. Puccini’s opera is te zien in een enscenering van de in 2008 overleden Anthony Minghella. De productie werd nog niet eerder in Wenen opgevoerd, maar zal bij velen bekend zijn van de Live in HD-serie van de Metropolitan Opera. Het New Yorkse operahuis heeft Minghella’s productie al jaren op het repertoire staan.

Ook de voor Wenen nieuwe productie van Bizets populaire opera Carmen is niet bepaald nieuw. Calixto Bieito creëerde de enscenering in 1999 als zijn eerste grote operaregie. De productie was al bij verschillende theaters te zien. Bieito verfijnde zijn regie door de jaren heen. Met topnamen als Anita Rachvelishvili, Charles Castronovo en Erwin Schrott arriveert de ‘klassieker’ van de Spaanse regisseur nu in Wenen.

De Belgische kunstenaar Jan Lauwers gaat een nieuwe productie van L’incoronazione di Poppea maken en Komische Oper-intendant Barrie Kosky regisseert een nieuwe Macbeth. Ster op het affiche van Verdi’s opera is Anna Netrebko. De Russische sopraan laat haar vertolking van Lady Macbeth voor het eerst in Wenen horen. Ze is hetzelfde seizoen te bewonderen als Tosca in Puccini’s gelijknamige opera.

De casting biedt meer noviteiten. Tenor Roberto Alagna zingt na bijna honderd optredens bij de Wiener Staatsoper zijn eerste Weense Pinkerton in Madama Butterfly en sopraan Pretty Yende maakt in L’elisir d’amore haar Staatsoper-debuut. Ze is in hetzelfde seizoen te zien als Violetta in La traviata, een nieuwe productie van de hand van Simon Stone.

De nieuwe productie van Parsifal, geregisseerd door Kirill Serebrennikov, markeert het debuut van Elīna Garanča in de rol van Kundry. De beroemde Duitse tenor Jonas Kaufmann zingt de titelrol. Hij zingt komend seizoen tevens de titelrol in Don Carlos; zijn eerste Verdi-rol op het Weense toneel.

Nog een debuut: tenor Juan Diego Flórez, vooral bekend van belcantorollen, zingt zijn eerste Faust in Gounods gelijknamige opera. Naast hem maken Nicole Car (Marguerite) en Adam Palka (Méphistophélès) hun Staatsoper-debuut. Flórez is ook te bewonderen in de titelrol van Les contes d’Hoffmann van Offenbach.

De legendarische en inmiddels omstreden zanger Plácido Domingo staat geprogrammeerd voor de titelrollen in Simon Boccanegra en Nabucco van Verdi. De Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek zingt Santuzza in vijf voorstellingen van Cavalleria rusticana.

Zie voor meer informatie over het seizoen de website van de Wiener Staatsoper.

Vorig artikel

De operahuizen gaan weer open: Parijs

Volgend artikel

René Seghers hoopt op reveil Nederlandse opera's

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.