Binnenkort

Opera in de media: week 31 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 31 van 2020 (25 – 31 juli) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: Die Walküre uit het archief van de BBC Proms, met Bryn Terfel en Nina Stemme.

Vrijdag 24 juli

We Want More (om 20.30 uur op SBS6): in de SBS6-muziekcompetitie We Want More is tenor Thomas de Bruijn terug voor de eerste halve finale. Deze keer zingt hij belcanto, zo viel te lezen op zijn Instagram. Welke aria hij inzet om de jury, met onder anderen Henk Poort, te overtuigen, moet vanavond blijken in de twee uur durende show.

Zaterdag 25 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat ook deze week door. De producties, die vaak in de Live in HD-serie in de bioscoop vertoond werden, blijven een dag lang online. De ‘telecast’-opname van Verdi’s Falstaff dateert van 10 oktober 1992. Toen zongen Mirella Freni, Marilyn Horne en Susan Graham onder muzikale leiding van James Levine in een enscenering van Zeffirelli.

Bryn Terfel. (© Brian Tarr)

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): bij gebrek aan echte, live Proms brengt de BBC-radio een opname uit 2013 van Wagners Walküre. Het was het jaar van de eerste complete Ring-cyclus in de Proms-zomer. Daniel Barenboim leidde de Staatskapelle Berlin en de cast met onder anderen Bryn Terfel (Wotan), Simon O’Neill (Siegmund), Anja Kampe (Sieglinde) en Nina Stemme (Brünnhilde).

Opera in het Zomeravondconcert (om 19.00 uur op NPO Radio 4): deze week heeft het programma als motto: ‘Een zomeravond rondom Zemlinsky.’ Centraal staat een opname die in november 2017 werd gemaakt in Nationale Opera & Ballet. Zemlinksy’s eenakter Eine florentinische Tragödie werd toen opgevoerd met in de bak het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht. Solisten waren onder anderen Nikolai Schukoff (Guido Bardi), John Lundgren (Simone) en Ausrine Stundyte (Bianca). Verder hoort u fragmenten uit alle opera’s van Alexander von Zemlinsky, met daaromheen muziek uit zijn tijd.

Zondag 26 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in 2010 leidde Edo de Waart het orkest van de Metropolitan Opera in een uitvoering van Strauss’ Rosenkavalier. Renée Fleming zong Die Marschallin, Susan Graham was Octavian en Christine Schäfer vertolkte Sophie in de regie van Nathaniel Merrill.

Ann Hallenberg. (© Örjan Jakobsson)

Het Zondagmiddagconcert (om 14.00 uur op NPO Radio 4): in het Zondagmiddagconcert van de AVROTROS wordt een opname herhaald uit december 2019. Toen brachten het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Kamerkoor, het Nationaal Kinderkoor en het Laurens Collegium Rotterdam Szenen aus Goethes ‘Faust’ van Schumann. Er stond een rij befaamde solisten op het podium, onder wie Christian Gerhaher, Christiane Karg, Ann Hallenberg en Werner Güra. De muzikale leiding had John Eliot Gardiner.

Operastream (om 17.00 uur en later on demand op de website van het Glyndebourne Festival): het Britse festival presenteert dit weekend een opname uit 2009 van de opera Falstaff van Verdi. De enscenering was van Richard Jones, Vladimir Jurowski leidde het orkest. In de hoofdrollen zongen Christopher Purves, Marie-Nicole Lemieux en Jennifer Holloway.

Opera-singalong (om 18.10 uur op NPO 2): Opera Sing Along was een meezingspektakel dat vorige zomer werd opgenomen op de Parade in Den Bosch. Daar traden onder anderen Laetitia Gerards en Raoul Steffani op met een gedenkwaardige medley uit West Side Story van Bernstein. De philharmonie zuidnerland werd geleid door Per-Otto Johansson.

Nieuw op YouTube

Le comte Ory in Des Moines
‘Deze opera is als Frans gebak, gebakken door een Italiaanse chef-kok’, zegt Michael Egel, directeur van de Des Moines Metro Opera over Le comte Ory van Rossini. Deze opname, sinds kort te zien op YouTube, toont aan dat er ook buiten New York en Chicago grootschalige opera in de VS is. Taylor Stayton zong de titelrol, Dean Williamson leidde het orkest.

Maandag 27 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Puccini’s opera La fanciulla del West werd in oktober 2018 uitgezonden in de Live in HD-serie. Sopraan Eva-Maria Westbroek was Minni en Jonas Kaufmann zong Dick Johnson onder leiding van Marco Armiliato en in een regie van Giancarlo del Monaco.

Liedrecital (on demand op de website van Arte Concert): onlangs gaf het duo van pianist Gerold Huber en bariton Christian Gerhaher een recital in Aix-en-Provence. Op hun programma stond werk van Alban Berg en Franz Schubert. De opname is on demand terug te kijken.

Dinsdag 28 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): belcanto vanuit de Met met de opera Lucia di Lammermoor van Donizetti. In de hoofdrollen zongen Natalie Dessay, Joseph Calleja en Ludovic Tézier. Voor het orkest stond Patrick Summers.

Operastream (om 19.00 uur op OperaVision): ‘Wahnfried examines the political instrumentalisation of Wagner’s work by his heirs’, licht OperaVision toe bij de vertoning van Wahfried. Het was een opdrachtwerk van het Staatstheater Karlsruhe door componist Avner Dorman. Het stuk ging in 2018 in première. Justin Brown dirigeerde deze uitvoering, waarin onder anderen Christina Niessen en Andrew Watts te zien waren.

Het Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): vanavond twee vocale solisten in twee verschillende concerten. Christiane Karg is solist bij de Berliner Philharmoniker onder leiding van Kirill Petrenko in muziek van onder anderen Pärt, Ligeti en Mahler. Daarna hoort u Sabastian Durán (bariton) en Magnus Svensson (piano) in een recital met onder meer de Mörike-Lieder van Wolf.

Woensdag 29 juli

Karita Mattila. (© Marica Rosengard)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in Puccini’s Tosca werd in 2009 de titelrol gezongen door Karita Mattila. Naast haar stonden Marcelo Álvarez en George Gagnidze op het podium. Dirigent was Joseph Colaneri.

Donderdag 30 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in Verdi’s Rigoletto ziet en hoort u een aantal operalegendes bij elkaar op het podium. In de hoofdrollen zongen Ileana Cotrubas, Plácido Domingo en Cornell MacNeil. James Levine leidde het orkest. De opname is 43 jaar oud.

Vrijdag 31 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Dmitri Hvorostovsky is te zien in Verdi’s Trovatore. Andere bekende namen uit de cast van april 2011 waren Sondra Radvanovsky en Dolora Zajick. Het Met-orkest werd geleid door Marco Armiliato.

Vorig artikel

Muziekgebouw past programma tot einde jaar aan

Volgend artikel

De operahuizen gaan weer open: Parijs

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.