Binnenkort

Opera in de media: week 34 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 34 van 2020 (15 – 21 augustus) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: de wekelijkse video van een Glyndebourne-productie is deze week Brett Deans Hamlet met Allan Clayton, Barbara Hannigan en Sarah Connolly.

Zaterdag 15 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat zijn 23ste week in. De producties, die vaak in de Live in HD-serie in de bioscoop vertoond werden, blijven een dag lang online. Wagners Tristan und Isolde werd in 2008 door de Met gebracht met in de hoofdrollen Deborah Voigt, Michelle DeYoung, Robert Dean Smith en Matti Salminen. Dirigent was James Levine.

Philippe Herreweghe. (© Michiel Hendrickx)

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op de website van NPO Radio 4): vandaag in het zomerarchief onder meer een opname uit 2010 van de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Philippe Herreweghe. De orkestliederencyclus Des Knaben Wunderhorn van Gustav Mahler werd gezongen door solisten als Henriette Bonde-Hansen, Alice Coote, Thomas Mohr en Florian Boesch.

BBC Proms (om 19.30 uur op BBC Radio 3): van zes jaar geleden dateert de opname van een BBC Proms-uitvoering van Richard Strauss’ Salome. Donald Runnicles leidde het orkest van de Deutsche Oper Berlin en de solisten, onder wie Nina Stemme in de titelrol. Ook hoort u Samuel Youn (Jokanaan), Burkhard Ulrich (Herod) en Doris Soffel (Herodias).

Opera in het Zomeravondconcert (om 19.00 uur op NPO Radio 4): ruim twintig jaar oud is de opname van Goldmarks Die Königin von Saba. Het stuk werd in de ZaterdagMatinee uitgevoerd door het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Daniel Nazareth. Solisten waren onder anderen Jane Henschel, Dagmar Schellenberger en Renate Arends.

Zondag 16 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Puccini’s La bohème, met in de hoofdrol van Mimì Kristine Opolais, werd zes jaar geleden op het podium van de Met gebracht onder muzikale leiding van Stefano Ranzani. Andere solisten waren Susanna Phillips, Vittorio Grigolo en Massimo Cavalletti.

Operastream (om 17.00 uur en later on demand op de website van het Glyndebourne Festival): de concertante uitvoering in het Amsterdamse Concertgebouw in mei kon niet doorgaan, maar de video van de opera Hamlet van Brett Dean is komende week te zien. Vladimir Jurowski was muzikaal leider en Neil Armfield de regisseur voor de Glyndebourne-productie uit de zomer van 2017. Solisten waren onder anderen Allan Clayton, Barbara Hannigan en Sarah Connolly.

Het Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): eerder deze maand werd in de Amsterdamse Beurs van Berlage een recital opgenomen door Barbara Kozelj (mezzosopraan) en Thomas Beijer (piano). De twee brachten werk van onder anderen Dvořák, Brahms en Granados.

BBC Proms (om 22.00 uur op BBC 3): Paul McCreesh dirigeert een uitvoering van Händels Saul met het Gabrieli Consort & Players en met solisten als Neal Davies, Mark Padmore en Andreas Scholl.

Arte (om 23.50 uur op Arte TV): regisseur Kornél Mundruczó maakte voor de Ruhrtriennale van 2019 een enscenering van György Ligeti’s Requiem uit 1965. Het werk is gebaseerd op de historie van de Holocaust. Solisten waren onder anderen Yeree Suh, Virpi Räisänen en Annamária Láng. Dirigent Steven Sloane leidde de Bochumer Symphoniker en het Staatskoor uit Letland.

Nieuw op YouTube

Duo Zeffiretti op het Grachtenfestival
Op één van de eerste dagen van het Grachtenfestival trad het Duo Zeffiretti op. Het jonge Israëlische duo werd in 2019 opgericht en bestaat uit sopranist Maayan Licht en klavecinist Guy Maori. De twee kwamen recent aan het woord op Place de l’Opera. De opname van het recital staat nu online.

Maandag 17 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Luisa Miller van Verdi werd als ‘telecast’ op tv uitgezonden in januari 1979. De opname is 41 jaar later te zien in de serie streams van de Metropolitan Opera. U ziet onder anderen Renata Scotto, Plácido Domingo en Sherrill Milnes. Het orkest werd geleid door James Levine.

Hope@Home on tour (on demand op Arte Concert): op tournee na een serie huisconcerten deed violist Daniel Hope Bonn aan. In het Beethoven Haus zong als één van de gasten Matthias Goerne werk van Schubert, Beethoven en Mendelssohn.

Dinsdag 18 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Puccini’s Tosca werd sinds de première in 1901 bijna duizendmaal opgevoerd bij de Met. Deze voorstelling, van november 2013, werd gezongen door onder anderen Patricia Racette, Roberto Alagna en George Gagnidze. Dirigent was Riccardo Frizza.

#OperaHarmony (om 19.00 uur op OperaVision): bijeengebracht door operaregisseur Ella Marchment is het project #OperaHarmony in de derde week. Deze week zijn er vier nieuwe digitale producties die ontstonden tijdens de lockdown.

Woensdag 19 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): uit de videoarchieven komt Zandonai’s Francesca da Rimini, met in de titelrol Renata Scotto naast onder anderen Plácido Domingo en Cornell MacNeil. James Levine leidde het orkest. De opname dateert van april 1984.

Donderdag 20 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski zong Anna Netrebko in 2017 de rol van Tatjana. Ook gecast waren Elena Maximova, Peter Mattei en Štefan Kocán. De dirigent was Robin Ticciati.

Vrijdag 21 augustus

Luciano Pavarotti in Un ballo in maschera. (© Met Opera Archives)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in Verdi’s Un ballo in maschera waren de meest spraakmakende namen in 1991 Luciano Pavarotti en Leo Nucci, die muzikaal werden geleid door James Levine.

Operastream (om 19.00 uur op de website van OperaVision): Stefano Ricci en Marcello Mottadelli vormden het creatieve team voor de productie van Turandot van Puccini voor het theater in Zagreb in 2018. Rebeka Lokar en Renzo Zulian waren enkele van de hoofdrolzangers.

Het Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): een opname van twee jaar geleden, gemaakt in TivoliVredenburg in Utrecht met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder Stanislav Kochanovky, biedt werken van Berlioz, Jan van Gilse, Rachmaninoff en Tanejev. Vocale solisten waren Sumi Hwang, Denzil Delaere en Thomas Oliemans.

Vorig artikel

Studio Nibelheim: Gerben van der Werf

Volgend artikel

Grachtenfestival speelt mierzoete barokopera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.