BinnenkortNieuws

ZaterdagMatinee brengt Purcells King Arthur

Na een succesvolle Mascagni begin september brengt de NTR ZaterdagMatinee op 26 september Henry Purcells semi-opera King Arthur in het Concertgebouw. Vanwege coronarestricties kan de Early Opera Company niet naar Amsterdam afreizen, maar de Nederlandse Bachvereniging en Vox Luminis nemen de uitvoering over.

Vox Luminis. (© Ola Renska)

Het is exemplarisch voor deze coronatijd. Al eind februari kondigde de NTR ZaterdagMatinee een grootschalige uitvoering van King Arthur aan door de Early Opera Company van Christian Curnyn met aansprekende solisten als Lucy Crowe en Benjamin Hulett. Toen het land een paar weken later in lockdown ging, leek het plan op losse schroeven te staan. In augustus werd de Purcell-productie alsnog bevestigd, maar uiteindelijk moest er toch weer omgepland worden. De Nederlandse Bachvereniging en Vox Luminis werden gevraagd om de uitvoering te redden nadat het Engelse barokensemble niet kon overkomen.

King Arthur (1691) is een mengvorm tussen toneel en muziek. De Matinee noemt het ‘de eerste musical in de geschiedenis’. Purcell en zijn librettist John Dryden verbeeldden een archaïsche machtsstrijd, als allegorie van de politieke perikelen in hun tijd. Het werk bevat ‘martiale oorlogsliederen, de ijzige bibbermuziek van de genius van de kou, chromatische harmonieën, scabreuze drankfeesten en lyrische momenten van de belaagde hertogsdochter Emmeline’, aldus de Matinee.

Acteur Simon Robson en een cast met onder anderen sopraan Stefanie True, altus Jan Kullmann, tenor Robert Buckland en bas Markus Farnsworth nemen de uitvoering voor hun rekening. Bariton Lionel Meunier heeft de muzikale leiding.

De uitvoering van King Arthur begint om 13.00 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

De operahuizen gaan weer open: Luik

Volgend artikel

Theaterconcert rond seriemoordenaar in Muziekgebouw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.