Binnenkort

Opera in de media: week 42 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 42 van 2020 (10 – 16 oktober) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: een historische Lombardi in NTR Opera Live.

Zaterdag 10 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Wagner-week van de Metropolitan Opera vervolgt met Siegfried, het derde deel uit Der Ring des Nibelungen. In de belangrijkste rollen zongen Hildegard Behrens, Siegfried Jerusalem en James Morris. De voorstelling, in een enscenering van Otto Schenk, werd geleid door dirigent James Levine.

Marcel Beekman. (foto Sarah Wijzenbeek / © BLAEUBEECK 2016)

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): deze week herhaalt de ZaterdagMatinee een concert uit 2018 door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Edward Gardner. Op de lessenaars stond werk van Bach, Stravinsky en Lili Boulanger. Van de Franse componiste klonk Psalm 130, Du fond de l’abîme. Vocale solisten waren Okka von der Damerau en Marcel Beekman.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): I Lombardi van Verdi werd in oktober 1961 uitgevoerd in het Amsterdamse Concertgebouw. Op het podium zong en speelde het Groot Omroepkoor en het Omroeporkest onder leiding van Fulvio Vernizzi. De Nederlandse sopraan Maria van Dongen, overleden in 2012, zong de rol van Giselda, naast solisten als tenor Aldo Bertocci en de Amerikaanse bas Franco Ventriglia.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): in Sjostakovitsj’ Lady Macbeth of Mtsensk presenteerde het Royal Opera House een cast met onder anderen Eva-Maria Westbroek, Brandon Jovanovich en Sir John Tomlinson, die zijn veertigjarige jubileum bij het Londense operahuis vierde met de rol van Boris. Het koor en orkest van het Royal Opera House werden geleid door Antonio Pappano.

Zondag 11 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): hoewel technisch lastig, eindigt de Ring van Wagner vandaag toch met Götterdämmerung, wederom in een regie van Otto Schenk. In 1990 zongen onder anderen Hildegard Behrens, Christa Ludwig en Matti Salminen. Dirigent was James Levine.

Podium Witteman (om 18.15 uur op NPO 2): mezzosopraan Maria Warenberg, die in haar laatste jaar aan het Conservatorium van Amsterdam zit, toont haar Russische roots in een lied van Tsjaikovski. Ze wordt begeleid door pianist Gabriele Zemaityte.

Nieuw op YouTube

The anderhalvemeter-making of Ritratto
De komende weken kan een deel van het publiek de voorstellingen van Ritratto bijwonen. De zaalbezetting is verkleind, dus een deel van de kaartkopers moet worden afgewezen. Goed nieuws is dat De Nationale Opera vanaf 11 oktober een stream aanbiedt van de voorstelling. Hoe de aanpassingen voor deze serie gingen, is te zien in deze video.

Maandag 12 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in Wagners Parsifal zong Katarina Dalayman de rol van Kundry. Jonas Kaufmann was te horen in de titelrol. Ook Peter Mattei, Evgeny Nikitin en René Pape stonden op het podium. Dirigent was Daniele Gatti.

Dinsdag 13 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Donizetti-week van de Met opent met Lucia di Lammermoor. Vier bekende namen sierden het programma van 7 februari 2009: Anna Netrebko, Piotr Beczała, Mariusz Kwiecień en Ildar Abdrazakov. Dirigent was Marco Armiliato.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): onder het motto ‘Licht in de duisternis’ gaat het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Peter Dijkstra van Tomás Luis de Victoria via Maurice Duruflé naar Edward Elgars Lux aeterna. De opname werd op 19 september 2020 gemaakt in de Pieterskerk in Utrecht.

Woensdag 14 oktober

Juan Diego Flórez. (© Josef Gallauer / Decca)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): het vocale vuurwerk in Donizetti’s La fille du régiment kwam van tenor Juan Diego Flórez. Naast hem stonden onder anderen Natalie Dessay en Felicity Palmer op het podium van de Met. In de bak stond dirigent Marco Armiliato.

Donderdag 15 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): L’elisir d’amore werd twee jaar geleden bij de Met gezongen door een cast met onder anderen Pretty Yende, Matthew Polenzani en Ildebrando D’Arcangelo. Dirigent was Domingo Hindoyan.

Opera Matinee (om 15.00 uur op BBC Radio 3): de BBC brengt een double bill met La cucina van Andrew Synnott en Rossini’s Adina. De werken werden uitgevoerd tijdens het Wexford Festival van vorig jaar. U hoort onder anderen Máire Flavin, Levy Sekgapane en de ook in Nederland bekende Emmanuel Franco. De muzikale leiding had Michele Spotti.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): ‘Het hemelse leven’, zo heet het concert van vanavond, dat een maand geleden werd opgenomen in Amsterdam. Camerata RCO en Barbara Hannigan eerden Reinbert de Leeuw met grote werken in een kleine bezetting. Op de lessenaars stonden Mahlers vierde symfonie en De Leeuws eigen bewerking van Alban Bergs Sieben frühe Lieder.

Vrijdag 16 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): binnen de Donizetti-cyclus begint vandaag een sub-cyclus: de drie Tudor-opera’s die de Met tussen 2011 en 2016 presenteerde. In Anna Bolena ziet u in de hoofdrollen Anna Netrebko, Ekaterina Gubanova en Tamara Mumford. Het orkest werd geleid door Marco Armiliato.

Operastream (om 19.00 uur op de website van OperaVision): de muziek is (bijna) 100 procent Mozart, zo belooft de Finse Opera, maar thema en tekst zijn hoogst actueel. Dat laat zich raden bij een titel als Covid fan tutte. In de satire zingt Karita Mattila de hoofdrol en leidt Esa-Pekka Salonen het orkest. Minna Lindgren schreef het libretto.

Vorig artikel

Engeltjes zingt Vivaldi en Hasse in Muziekgebouw

Volgend artikel

Raoul Steffani debuteert in Lyon

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.