BinnenkortNieuws

ZaterdagMatinee brengt onbekende Porpora

Met grote namen als Franco Fagioli en Max Emanuel Cencic op het podium voert de NTR ZaterdagMatinee op 17 oktober de onbekende opera Carlo il Calvo van Nicola Porpora uit. George Petrou heeft de muzikale leiding.

Countertenor Franco Fagioli. (© Julian Laidig)

Het ‘dramma per musica’ Carlo il Calvo ging in 1738 in Rome in wereldpremière en was een succes. Vandaag de dag kennen weinigen het werk echter nog. Opnames van een paar aria’s uit de opera vormden voor de NTR ZaterdagMatinee aanleiding om het werk integraal op het programma te zetten.

Carlo il Calvo gaat over Karel de Kale (Karel II), de kleinzoon van Karel de Grote, in de opera nog een kind (met slechts een paar regels om te zingen). Centraal in de opera van Porpora en zijn librettist Francesco Silvano staat de strijd tussen de erven van Karel de Grote om de macht in het uiteenvallende Karolingische rijk.

Twee beroemde countertenoren zingen de hoofdrollen in Carlo il Calvo. Franco Fagioli is Adalgiso en Max Emanuel Cencic vertolkt Lottario, halfbroer van Karel de Kale. Andere rollen zijn er voor sopraan Hasnaa Bennani als Gildippe, sopraan Suzanne Jerosme als Gioditta, mezzosopraan Nian Wang als Eudige, countertenor Bruno de Sá als Berardo en tenor Petr Nekoranec als Asprando.

Het bekende barokensemble Armonia Atenea voert Popora’s muziek uit, geleid door George Petrou.

De uitvoering vindt plaats in het Concertgebouw in Amsterdam en begint om 13.00 uur. NPO Radio 4 zendt het concert live uit. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Raoul Steffani debuteert in Lyon

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Donald, Ruth en Marius

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.