BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 45 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 45 van 2020 (31 oktober – 6 november) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: vrijdag presenteert OperaVision een livestream van de opera Prima Donna van Rufus Wainwright vanuit Stockholm.

Zaterdag 31 oktober

Valery Gergiev. (© Alexander Shapunov)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Metropolitan Opera gaat door met streams van producties uit recente en oude tijden. Voor de komende weken zijn thema’s bepaald die een rode draad zullen vormen in het aanbod. Onder meer een week met opera geleid door Yannick Nézet-Séguin en één met ‘stars in signature roles’ staan gepland. De themaweek over politieke opera’s gaat verder met Moessorgsky’s Boris Godoenov. De productie uit 2010 werd nieuw voor de Met geënsceneerd door Stephen Wadsworth. Varlery Gergiev leidde het orkest en de solisten, onder wie René Pape, Mikhail Petrenko en Aleksandrs Antonenko.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): het wekelijkse operaprogramma presenteert een hele avond Verdi. U hoort een uitvoering van de opera I due Foscari uit 1968, met in de hoofdrollen bariton Jan Derksen en tenor Luigi Lega. Het Groot Omroepkoor en het Omroeporkest werden gedirigeerd door Fulvio Vernizzi. Daarna volgen hoogtepunten uit Verdi’s Rigoletto, opgenomen in 1963. Zelfde dirigent, zelfde orkest en koor, maar andere solisten, onder wie Gian Paolo Corradi, Cornell MacNeil en Giovanna Santelli.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): uit 2011 dateert de opname van Puccini’s Tosca, gemaakt bij het Royal Opera House in Londen. Angela Gheorghiu zong de titelrol, Jonas Kaufmann was Cavaradossi en Bryn Terfel vertolkte Scarpia. Dirigent was Antonio Pappano.

Zondag 1 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de opera The Ghosts of Versaillles brengt operaliefhebbers die gewend zijn aan werken over de Franse revolutie als Andrea Chénier of Dialogues des Carmélites ‘on new groud’, zo stond er in het programmaboek in 1992. Toen werd John Corigliano’s opera voor het eerst opgevoerd. De enorme castlijst vermeldt onder anderen Teresa Stratas, Marilyn Horne en Renée Fleming.

Diskotabel (om 16.30 uur op NPO Radio 4): sopraan Klaartje van Veldhoven en organist Matthias Havinga zijn te gast in Diskotabel. Ze kozen Nederlandse werken voor sopraan en orgel en vonden muziek van onder anderen Hendrik Andriessen, Bertus van Lier en Rosy Wertheim. Het programma is een voorbereiding op de uitzending van het Avondconcert op woensdag 4 november, wanneer de twee de gekozen stukken live uitvoeren.

Nieuw op YouTube

World Opera Day
Afgelopen zondag 25 oktober was het World Opera Day. Vrijwel geen livemuziek viel er te horen, maar OperaVision maakte een digitaal evenement met een hele rij beroemde namen. De vier concerten die in de loop van de dag werden gestreamd staan nog online op YouTube. Dit is de trailer:

Maandag 2 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Dante Anzolini leidde het orkest in de Met-uitvoering van Satyagraha van Philip Glass. Phelim McDermott maakt de enscenering met in de hoofdrollen Richard Croft en Bradley Garvin.

Benjamin Bernheim. (© Aymeric Giraudel)

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): tenor Benjamin Bernheim en pianist Carrie-Ann Matheson traden in augustus op in het Haus für Mozart in Salzburg. Op hun programma Berlioz’ Les nuits d’été en verder liederen van onder anderen Duparc, Strauss en Poulenc.

Concertstream (on demand op Arte Concert): tijdens het online Wexford Festival Opera 2020 werd de Petite messe solennelle van Rossini uitgevoerd. In het National Opera House in Wexford had Kenneth Montgomery de muzikale leiding en zongen onder anderen Tara Erraught, Pietro Adaíni en John Molloy.

Dinsdag 3 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Met begint deze week een serie met opera’s uit de barok. De rij opent met Rodelinda van Händel. Eén van de vaste specialisten in dit repertoire bij de Met, Harry Bicket, dirigeerde het orkest en Stephen Wadsworth regisseerde. In de hoofdrol zong Renée Fleming, naast Andreas Scholl en Joseph Kaiser.

Woensdag 4 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): elf jaar geleden ensceneerde Mark Morris de opera Orfeo ed Euridice van Gluck. Stephanie Blythe en Danielle de Niese zongen de titelrollen, naast Hedi Grant Murphy als Amore. James Levine dirigeerde.

Operastream (on demand op France Culture): een uitvoering van de opera Ottone in villa werd opgenomen in het Teatro La Fenice in Venetië. In het stuk uit 1713 zongen Giulia Semenzato en Sonia Prina de hoofdrollen. Het orkest van het operahuis stond onder leiding van Diego Fasolis.

Donderdag 5 november

Nadine Sierra als Ilia in Idomeneo bij de Met. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): mezzo Elza van den Heever – die zich, nu ze niet kan zingen, heeft gestort op werk in de keuken, waarvan de resultaten op haar Instagram-account te zien zijn – zong Elettra in Idomeneo van Mozart in 2017. Andere solisten: Nadine Sierra, Alice Coote en Matthew Polenzani. Het orkest werd geleid door James Levine.

Opera Matinee (om 15.00 uur op BBC Radio 3): een klein jaar geleden presenteerde het Theater an der Wien een uitvoering van de opera Halka van Stanislaw Moniuszko. De hoofdrol werd gezongen door Corinne Winters, naast onder anderen Tomasz Konieczny en Piotr Beczala. Het Arnold Schoenberg Chorus en het orkest van de Oostenrijkse omroep werden gedirigeerd door Lukasz Borowicz.

Operastream (om 19.00 uur op OperaVision): terwijl in heel Europa de theaters dichtgaan, is de Royal Swedish Opera van plan op donderdag 5 november een live-uitvoering te geven van de opera Prima Donna van Rufus Wainwright. Het stuk, over een ouder worden operadiva, is een ode aan de romantische opera, met het hoofdkarakter geïnspireerd op Maria Callas. In deze productie heet de hoofdpersoon Régine Saint Laurent, gezongen door Elin Rombo. Het Royal Swedish Orchestra staat onder leiding van Jayce Ogren.

Vrijdag 6 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in maart 2017 was het 25 jaar geleden dat de opera Semiramide van Rossini voor het laatst op de Met-kalender had gestaan. Maurizio Benini stond voor het orkest en leidde musici en solisten, onder wie Angela Meade en Ildar Abdrazakov.

Vorig artikel

Mark Omvlee: 'Kan ik hier mijn brood mee verdienen?'

Volgend artikel

Der Zwerg is Zemlinsky’s mooiste opera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.