Binnenkort

Brueggergosman zingt Ravel in Matinee

Sopraan Measha Brueggergosman zingt zaterdag 13 maart de driedelige liederencyclus Shéhérazade van Ravel tijdens de ZaterdagMatinee. Dat doet ze onder leiding van Jaap van Zweden. Verder zullen er werken van Chin en Tsjaikovksi te horen zijn.

Shéhérazade is een liederencyclus die Maurice Ravel in 1903 schreef. Het draagt de ondertitel ‘trois poèmes pour chant et orchestre’. De teksten komen van Tristan Klingsor, een wagneriaans pseudoniem van de Franse dichter Léon Leclère. Hij was een goede vriend van Ravel.

Ravel koos drie gedichten van zijn kameraad uit om op muziek te zetten: ‘Asie’, ‘La flûte enchantée’ en ‘L’indifférent’. ,,Ravel weet op meesterlijke wijze de sfeer van de verhalen en het mysterie van ver verwijderde culturen tot klinken te brengen”, belooft de Matinee.

De Canadese sopraan Measha Brueggergosman zal de cylcus voor haar rekening nemen tijdens de Matinee aanstaande zaterdag in het Concertgebouw. Brueggergosman is een rijzende, veelzijdige ster in zangersland. Ze zingt naast opera ook populaire muziek. Bij Deutsche Grammophon verscheen onlangs haar tweede album, Night and Dreams.

Brueggergosman wordt begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. Het orkest zal na Shéhérazade (dat ruim een kwartier duurt) de Matinee vervolgen met Su, een concert voor sheng en orkest van de Koreaanse componiste Unsuk Chin. Een sheng is een vierduizend jaar oud Chinees volksinstrument. In het concert zal het bespeeld worden door Wu Wei.

De compositie van Unsuk Chin is een opdrachtwerk van de ZaterdagMatinee, de Suntory Hall, de Los Angeles Philharmonic en de Essen Philharmonie. Het wordt voor het eerst uitgevoerd in Nederland.

Na de pauze wordt de Matinee beëindigd met de vierde symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Zie voor meer informatie de website van de ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Purves schittert in Falstaff vol Britse humor

Volgend artikel

Vlaamse Opera stelt Dmitri Jurowski aan

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.