Binnenkort

Opera in de media: week 1 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 1 van 2021 (2 – 8 januari) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: Händels Semele in een productie van Barrie Kosky voor de Komische Oper in Berlijn.

Zaterdag 2 januari

Luciano Pavarotti en Eva Martin in Il Trovatore. (© Met Opera Archives)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): ook voor de opera’s die komende week worden gestreamd vindt u de originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief van de Met) op de website van de Met. Luciano Pavarotti, Eva Marton en Sherrill Milnes zongen in Il trovatore van Verdi, onder leiding van James Levine in 1988.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): Alexander Borodins Vorst Igor, in de voltooiing van Rimski-Korsakov en Glazoenov, is te horen in Opera Live. Solisten bij het Omroep Orkest onder leiding van Henry Lewis zijn onder anderen Henk Smit, Christine Weidinger en Howard Crook. Ook het Groot Omroepkoor werkte mee aan deze uitvoering op 10 februari 1985 in Vredenburg Utrecht.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): met de hervonden derde akte werd deze versie van Aida van Verdi in oktober 2020 voor het eerst opgevoerd bij de Scala in Milaan. In de hoofdrollen zongen Roberto Tagliavini, Anita Rachvelishvili en Francesco Meli. Het Scala-orkest werd geleid door Riccardo Chailly.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): de Wiener Staatsoper streamt verder in dit nieuwe jaar, net als de Rijn, die het decor vormt van de eerste scène in Das Rheingold van Wagner. In de opname uit 2016, onder muzikale leiding van Adam Fischer en in een regie van Sven-Eric Bechtolf, ziet u onder anderen Tomasz Konieczny, Norbert Ernst en Jochen Schmeckenbecher.

Zondag 3 januari

Leo Nucci. (© Roberto Ricci)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Luciano Pavarotti en Leo Nucci waren de bekendste namen in een opvoering van Un ballo in maschera in 1991. Bij die productie was James Levine dirigent en Piero Faggioni de regisseur.

Zondagmiddagconcert (om 14.00 uur op NPO Radio 4): in het Zondagmiddagconcert klinkt een opname van Mahlers tweede symfonie, ‘Auferstehung’. Het werk werd in januari 2020 uitgevoerd in München door het symfonieorkest en het koor van de Beierse Omroep onder Zubin Mehta. Solisten waren Golda Schulz en Gerhild Romberger.

Operastream (om 18.10 uur op Mezzo): het cultuurkanaal Mezzo is in Nederland op zeer beperkte schaal beschikbaar. Alleen Ziggo, T-Mobile en wat kleine providers bieden het station aan, doorgaans in een pluspakket. Nu het kanaal een productie van Monique Wagemakers heeft geprogrammeerd, wijzen we u daar graag op. Uit 2014 stamt Rigoletto van Verdi, met Javier Camarena als Duca di Mantua, Desirée Rancatore als Gilda en Carlos Álvarez in de titelrol. Dirigent in het Gran Teatre del Liceu was Riccardo Frizza.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op Staatsoper Live): Gioachino Rossini componeerde L’italiana in Algeri, een ‘dramma giocoso’ in twee aktes. Het stuk werd in 2015 opgevoerd door onder anderen Anna Bonitatibus, Ildar Abdrazakov en Edgardo Rocha. Dirigent was Jesús López Cobos, de enscenering werd gemaakt door Jean-Pierre Ponnelle.

Operastream (om 19.00 uur op OperaVision): een maand staat een opname van Händels Semele op OperaVision in het kader van de Komische Oper-maand. Daar werd deze voorstelling van regisseur Barrie Kosky en dirigent Konrad Junghänel opgenomen. Enkele van de solisten waren Nicole Chevalier, Eric Jurenas en Allan Clayton.

Nieuw op YouTube

Magic Flute
Het Royal Opera House in Londen biedt tot 6 januari een opname van Mozarts Die Zauberflöte aan. Julia Jones leidde het orkest in de enscenering van David McVicar met Mauro Peter, Roderick Williams en Siobhan Stagg.

Maandag 4 januari

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): John Copley maakte de enscenering van L’elisir d’amore in november 1991. James Levine dirigeerde, in de hoofdrollen zongen Kathleen Battle, Luciano Pavarotti en Juan Pons.

Operastream (om 00.05 uur op Arte): in 2019 vierde de Munt in Brussel de tweehonderdste geboortedag van Jacques Offenbach met een nieuwe productie van Hoffmanns Erzählungen in een regie door Krzysztof Warlikowski en met Alain Altinoglu as dirigent. Eric Cutler zong Hoffmann, Patricia Petitbon vertolkte de vier vrouwenrollen Olympia, Antonia, Guilietta en Stella.

Romie Estèves als Concepción in L’heure espagnole. (© Joost Milde)

Operastream (on demand op www.classic.nl): onder moeizame en steeds wisselende coronaomstandigheden maakte Schaund Award-winnaar Waut Koeken met Opera Zuid in november een geslaagde double bill van de opera’s La voix humaine en L’heure espagnole. De opname is nog te zien op de website van classic.nl. Michael Wilmering, Talar Dekrmanjian, Romie Estèves en Peter Gijsbertsen zijn enkele van de solisten. Béatrice Lachaussée regisseerde, Karel Deseure leidde het orkest.

Dinsdag 5 januari

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Cilea’s Adriana Lecouvreur werd twee jaar geleden gespeeld met bekende namen als Anna Netrebko, Anita Rachvelishvili en Ambrogio Maestri. Het orkest stond onder leiding van Gianandrea Noseda.

Operastreams (on demand op de website van Holland Opera): het Amersfoortse operahuis Holland Opera biedt in deze periode twee video’s van producties uit het archief aan. U kunt kiezen uit Romeo & Zeliha, gecomponeerd door Fons Merkies en gezongen door onder anderen Florian Jist, Lilian Farahani en Sinan Vural, en Feeks – Taming the Shrew, een productie met Zapp 4 en onder anderen Leonie van Veen, Niek Idelenburg en Oene van Geel.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): in het Avondconcert hoort u de Hohe Messe van Bach, uitgevoerd door het Koor van de Beierse Omroep en Concerto Köln onder leiding van Peter Dijkstra. Solisten zijn Christina Landshamer, Anke Vondung, Maximilian Schmitth en Andreas Wolf.

Woensdag 6 januari

Tenor John Osborn. (© Matilde Fassó)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): La donna del lago van Rossini stond in maart 2015 op het programma van de Met. Naast Joyce DiDonato zongen onder anderen Juan Diego Flórez en John Osborn bij het orkest onder leiding van Michele Mariotti.

Operastream (on demand op de website van het Opernhaus Zürich): Curtain Call is een voorstelling met Benjamin Bernheim in de hoofdrol, waaraan ook leden van de operastudio van Zürich deelnemen. Op het programma werk van Verdi en Massenet.

Donderdag 7 januari

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Bizets Les pêcheurs de perles werd in 2016 opgevoerd met Diana Damrau in de hoofdrol, naast Matthew Polenzani en Mariusz Kwiecien. Dirigent was Gianandrea Noseda.

Vrijdag 8 januari

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): bijna veertien jaar oud is de opname van Bellini’s I puritani, met een cast waartoe onder anderen Anna Netrebko, Eric Cutler en Franco Vassallo behoorden. Patrick Summers was de dirigent.

Operastream (om 19.00 uur op OperaVision): in de zomer van 2018 werd deze door Graham Vick geënsceneerde productie van Die Zauberflöte opgenomen in de openlucht. Daniel Cohen leidde het orkest en de solisten, onder wie Giovanni Sala en Guido Loconsolo.

Concertstream (on demand op de website van De Nationale Opera): voor nog geen drie euro kijkt u op de website van De Nationale Opera naar het programma Voices out of Silence, met het Koor van De Nationale Opera onder leiding van Lorenzo Viotti. ‘De aankondiging beloofde verstilling en een demonstratie van de pure kracht van de menselijke stem, en dat maakt Voices out of Silence geheel waar’, schreef Place de l’Opera over deze videoproductie. Het programma werd samengesteld met muziek van onder anderen Gesualdo, Stravinsky en Barber.

Vorig artikel

Gelukkig nieuwjaar, operaliefhebbers!

Volgend artikel

Perfect gemoderniseerde double bill bij Opera Zuid

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.