Binnenkort

Opera in de media: week 3 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 3 van 2021 (16 – 22 januari) een onvolledig overzicht van het aanbod in een iets gewijzigde opzet. Tip: het Christmas Oratorio van MacMillan in de NTR ZaterdagMatinee met Mary Bevan en Christopher Maltman.

Metropolitan Opera: streams

Renée Fleming en Piotr Beczala in Rusalka. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (iedere dag vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera)
Van veel opera’s die worden gestreamd vindt u de originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief van de Met) op de website van de Met. Tot en met maandag is er iedere dag een productie met sopraan Renée Fleming in de hoofdrol. Dit weekend ziet u Capriccio, Rodelinda en Rusalka. Vanaf dinsdag staan de ‘leading ladies’ centraal, met onder anderen Anna Netrebko, Natalie Dessay en Sondra Radvanovsky.

Wiener Staatsoper: streams

Staatsoper Live (om 19.00 uur op Staatsoper Live)
De Staatsoper programmeert elke dag een productie uit het eigen archief, maar plant nooit lang vooruit. Dit weekend kunt u kijken naar Der Rosenkavalier van Strauss en Lulu van Berg in een regie van Willy Decker met onder anderen Agneta Eichenholz en Bo Skovhus.

Radio 4

Hoogtepunten uit de programmering van NPO Radio 4
Zaterdag hoort u in de NTR ZaterdagMatinee de wereldpremière van MacMillans Christmas Oratorio, met als solisten Mary Bevan en Christopher Maltman. NTR Opera Live presenteert op dezelfde dag de opera La fiamma van Respighi. Op de dertig jaar oude opname zijn de stemmen van onder anderen Felicity Palmer, Deborah Voigt en Henk van Heijnsbergen te horen. Edo de Waart dirigeerde.

Carolyn Sampson. (© Marco Borggreve)

In het Avondconcert op dinsdag speelt de Nederlandse Bachvereniging Henry Purcells opera Dido and Aeneas onder leiding van Robert King. Op donderdagavond spelen en zingen sopraan Carolyn Sampson en luitist Matthew Wadsworth een programma met liederen uit de zeventiende eeuw.

BBC Radio 3

De operaprogrammering van Radio 3 vermeldt deze week op zaterdag Il barbiere di Siviglia met Joyce DiDonato als Rosina en Lawrence Brownlee als Almaviva.

NPO tv

In deel drie van de serie over Puccini met Chazia Mourali op NPO 2 is het thema ‘een exotisch avontuurtje’. Meteen erna op NPO 2 Extra is Puccini’s Madama Butterfly te zien.

OperaVision

Het webkanaal OperaVision en presenteert op zaterdag het oratorium La Passion de Simone van de Finse Kaija Saariaho. Solist is Anne Sofie von Otter.

Nieuw op YouTube

Het Ragazze Quartet en bariton Martijn Cornet namen delen van Schuberts Winterreise op in het Concertgebouw. De Empty Concertgebouw Session staat nu op YouTube.

Staatsoper.TV

Het online kanaal van de Bayerische Staatsoper heeft maandag als ‘Montagsstück’ Schön ist die Welt van Franz Léhar. Tobis Ribitzki ensceneerde, solisten zijn onder anderen Eliza Boom en Julia Kleiter.

Podcast

Bariton Wiebe-Pier Cnossen was afgelopen week te gast in Nooit meer slapen bij de VPRO op Radio 1. Hij zingt de rol van de koning in The Mad King van OPERA2DAY, dat op 22 januari online in première gaat. De opname is als podcast te downloaden of terug te luisteren op Radio 1.

Vorig artikel

Studio Nibelheim: producer Frerik de Jong

Volgend artikel

Een coronaproof concours: hoe doe je dat?

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.