Binnenkort

Opera in de media: week 6 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 6 van 2021 (6 – 12 februari) zijn de vocale video’s van Opera aan Zee met onder anderen tenor Marcel Reijans.

Metropolitan Opera: Stars in Concert

Anna Netrebko. (© Kirk Edwards)

Op zaterdag om 19.00 uur zingt Anna Netrebko live in de Spaanse rijschool in Wenen. Begeleid door pianist Pavel Nebolsin zingt ze werken van onder anderen Tsjaikovsky, Rachmaninoff, Strauss en Debussy. De tickets zijn op de website van de Met te bestellen.

Metropolitan Opera: streams

In de serie Live in HD-online wordt iedere dag door de Metropolitan Opera in New York een productie uit het verleden gestreamd. Van veel opera’s vindt u de originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief van de Met) op de website van de Met. Op zaterdag en zondag zijn er opnamen uit de jaren tachtig van Le nozze di Figaro en Ariadne auf Naxos. De Black History Month-serie gaat verder met onder meer op donderdag Kathleen Battle in Il barbiere di Siviglia. Achtergrondmateriaal voor de Black History Month van de Met is te vinden op de digitale tentoonstelling.

Wiener Staatsoper: streams

De Wiener Staatsoper streamt opnamen uit het verleden. Op zaterdag is er om 19.00 uur Pelléas et Mélisande van Debussy met onder anderen Bernarda Fink.

Bayerische Staatsoper: Staatsoper.TV

Het wekelijkse Montagsstück is Tagebuch eines Verschollenen van Janáček. De hoofdrol wordt gezongen door Pavol Breslik. Aanvang is 20.15 uur.

Radio 4

Een liedrecital vormt het programma van de NTR ZaterdagMatinee. Bariton Matthias Goerne en pianist Alexander Schmalcz brengen vanaf 14.15 uur een zeer uitgebreid recital met liederen van Schumann, Eisler, Schubert en Wolf.

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) vond in de omroeparchieven een opname van Korngolds Die tote Stadt. Tenor Richard Versalle en sopraan Deborah Voigt stonden op de bühne van TivoliVredenburg in 1990, naast Nederlandse namen als Elena Vink en Rita Dams.

In Spiegelzaal op zondagochtend laten mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters werk horen van hun nieuwe Medtner-cd.

Sopraan Nikki Treurniet, voormalig lid van de Dutch National Opera Academy, is voor de tweede maal binnen een week op de radio en via een webcast te horen. Ze soleert bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Peter Dijkstra tijdens het AVROTROS Vrijdagconcert. Er klinkt werk van Haydn en Martin.

BBC Radio 3

Dirigent Václav Luks. (© Collegium 1704 – Petra Hajská 2015)

De zaterdagopera van BBC Radio 3 komt uit 1961. Toen werd bij de Metropolitan Opera in New York Verdi’s Trovatore opgenomen, met in de hoofdrollen Franco Corelli en Leontyne Price.

Collegium Vocale 1704 onder leiding van Václav Luks zijn donderdag te horen in Vivaldi’s Arsilda, Regina di Ponto uit 1716.

Royal Opera House: stream

Tot 7 maart kunt u een ticket kopen bij het Royal Opera House voor de stream van Giacomo Puccini’s Il trittico. Richard Jones maakte de enscenering met onder anderen Ermonela Jaho en Eva-Maria Westbroek in de solorollen. Huisdirigent Antonio Pappano leidde het orkest.

OperaVision

Het webkanaal OperaVision presenteert op vrijdag 12 februari om 19.00 uur een heel recente uitvoering van de Staatsoper Hamburg. Op 24 januari werd daar de opera Manon van Jules Massenet opgenomen. Elsa Dreisig en Björn Bürger zongen de hoofdrollen bij het orkest van het operahuis, geleid door Sébastien Rouland. De regie was van David Bösch.

Nieuw op YouTube

Opera aan Zee
Op het YouTube-kanaal van Opera aan Zee zijn recent vier video’s verschenen. Tenor Marcel Reijans, die een zwaar jaar achter de rug heeft, nam de aria ‘Kuda Kuda’ uit Jevgeni Onjegin op met Jeroen Sarpathi. Er zijn ook opnamen te zien van Lilian Farahani, Esther Kuiper en Jeroen de Vaal. De video’s werden gemaakt door Studio Polat, Frerik de Jong maakte de geluidsopnamen.

Online cd-presentatie

De tweede cd die mezzosopraan Ekaterina Levental en Frank Peters maakten met liedrepertoire van Nikolai Medtner is verschenen. Het online presentatieconcert is op zondagmiddag vanaf 15.00 uur op de website van het Medtner-project te zien.

Podcast

In een nieuwe podcast van Floris Kortie voor Podium Witteman komen Hein van Eekert en Lilian Farahani aan het woord over de mooiste sterfscènes uit de operageschiedenis.

Palais Garnier

Arte zond recent een lange documentaire uit over de Opéra Garnier in Parijs. Op YouTube is de video terug te kijken. Wie de operatheaters mist, kan in anderhalf uur een bezoek brengen aan het Parijse operapaleis. Naar keuze is er een versie in het Duits of het Frans beide met desgewenst ondertiteling in dezelfde taal.

Vorig artikel

Attention, Les Apaches: het verhaal achter de cd

Volgend artikel

Opera Vlaanderen wijzigt plannen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.