Binnenkort

Opera in de media: week 12 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 12 van 2021 (20 – 26 maart) is de nieuwe productie van Der Rosenkavalier van Strauss bij de Bayerische Staatsoper, op tv en online.

Metropolitan Opera

Dmitri Hvorostovsky in de titelrol van Jevgeni Onjegin. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met. Peter Mattei en Joyce DiDonato zijn zaterdag te zien in een opname van Il barbiere di Siviglia. Op zondag zingt Renée Fleming de rol van Tatiana en Dmitri Hvorostovsky die van Jevgeni Onjegin in de gelijknamige opera van Tsjaikovski, geleid door Valery Gergiev. Joyce DiDonato is maandag weer te zien in Agrippina, met naast haar onder anderen Matthew Rose.

Op dinsdag en woensdag is de programmering – mogelijk toevallig – gewijd aan dirigent James Levine, die vorige week overleed. Hij leidde in 2009 Glucks Orfeo ed Euridice, met Danielle de Niese en Stephanie Blythe, en had in 2008 de muzikale leiding in La damnation de Faust van Berlioz, met zangers als Susan Graham en Marcello Giordani. Vrijdag kunt u nog eens Roberta Alexander zien in haar rol als vijfde maagd in Elektra van Strauss. Ook namen als Nina Stemme, Waltraud Meier en Eric Owens stonden in die productie.

Wiener Staatsoper

De Wiener Staatsoper streamt komende dagen onder meer La traviata van Verdi met Pretty Yende en Juan Diego Flórez in de hoofdrollen. Op zaterdag ziet u de opname van 7 maart jongstleden. Op zondag is er weer Verdi, met een opvoering van Falstaff onder Zubin Mehta, met opper-Falstaff Ambrogio Maestri. Een Aida van juni 2019 staat op maandag gepland. Toen dirigeerde Marco Armiliato en regisseerde Nicolas Joel een productie met Gregory Kunde en Ekaterina Gubanova.

Arte

De nieuwe productie van Der Rosenkavalier die de Bayerische Staatsoper dit weekend presenteert is op zondag om 15.30 uur op Arte TV te zien. Handig voor wie geen stream kan of wil kijken, maar een echte tv gebruikt. Regisseur Barrie Kosky en dirigent Vladimir Jurowski werken met een cast waarvan onder anderen Marlis Petersen en Samantha Hankey deel uitmaakten. De voorstelling is live op Arte TV te zien, maar ook online op Arte Concert en op de website van de Bayerische Staatsoper.

NPO Radio 4

Markus Stenz. (© Hans van der Woerd)

In de NTR ZaterdagMatinee zingt mezzosopraan Magdalena Kožená live vanuit het Amsterdamse Concertgebouw Mahlers Kindertotenlieder, begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest. Markus Stenz staat voor het orkest.

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) heeft een recente opname van Das Verratene Meer door Hans Werner Henze. In de cast namen als Vera-Lotte Boecker, Josh Lovell en Bo Skovhus. Het orkest van de Wiener Staatsoper werd geleid door Simone Young.

In het Avondconcert van donderdag klinken twee versies van het Stabat Mater, die van Pergolesi en die van Pärt. Beide worden gespeeld door het New European Ensemble. De opname wordt eerder op de dag gemaakt in Leiden.

Opera Forward Festival

Nog tot en met zondag is de compleet digitale versie van het Opera Forward Festival online te volgen. Er zijn interviews, talks, spoken word-optredens en producties van jonge makers. Op het programma staan nog de docu over Upload van Michel van der Aa en op zondagmiddag de uitvoering van Een lied voor de maan van Mathilde Wantenaar, op tekst van Toon Tellegen. Daar leest u meer over in onze reportage.

BBC Radio 3

De zaterdagopera van BBC Radio 3 is Carmen. De voorstelling werd in 2014 opgenomen bij de Metropolitan Opera in New York. Mezzo Anita Rachvelishvili zingt de titelrol, naast onder anderen Aleksandrs Antonenko. Het orkest wordt geleid door Pablo Heras-Casado.

Op donderdag hoort u in de matinee Werther van Massenet, in 2016 opgenomen bij het Royal Opera House. Naast namen als Vittorio Grigolo en Joyce DiDonato is er Nederlandse inbreng door bariton Rick Zwart, die Brühlmann zingt en daarmee op het hoofdpodium van Londen debuteerde. In een interview met Place de l’Opera kwam zijn Londense tijd ter sprake. Het koor en orkest van het Royal Opera House worden gedirigeerd door Antonio Pappano.

Nieuw op YouTube

Mozart, Donizetti en Bizet klinken in deze video, waarin de studenten van de Royal Academy of Music zich presenteren.

Royal Opera House

Deze week geen videostreams, maar links naar de opnamen van Der Ring des Nibelungen die de BBC bij het Royal Opera House maakte, met Antonio Pappano op de bok en onder anderen Stuart Skelton als Siegmund in Die Walküre.

Bayerische Staatsoper

Het Montagsstück van de Bayerische Staatsoper is Il signor Bruschino, een vroege opera van Rossini. In de cast onder anderen Josh Lovell, bekend van zijn deelname aan het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. De jonge Bruschino wordt gezongen door Andrés Agudelo. Dirigent is Antonino Fogliani. Aanvang is 20.15 uur.

Opera Zuid op OperaVision

Talar Dekrmanjian als ‘Elle’ in La voix humaine. (© Joost Milde)

De eenmalige stream die Opera Zuid in november bracht van La voix humaine en L’heure espagnole staat vanaf vrijdag 26 maart op OperaVision. De voorstelling werd muzikaal geleid door Karel Deseure en geregisseerd door Béatrice Lachaussée. Tijdens de repetities maakte Place de l’Opera een reportage.

#Podcast van Guido

Het tweede deel van de serie podcasts ‘Klassiek na corona‘ van muziekjournalist Guido van Oorschot staat online. Deze week is George Wiegel, directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de gast.

De stille Passie

Het Nederlands Kamerkoor presenteert in aanloop naar de passietijd de videoserie De stille Passie. De serie bestaat uit vier korte video’s waarin zangers van het koor aria’s uit de Matthäus-Passion uitvoeren en in gesprek gaan met verschillende gasten. Het is een online alternatief voor de geplande passieconcerten. Met presentator Maartje van Weegen gaan de zangers in gesprek met de gasten, variërend van een verpleegkundige tot een restaurantmanager, over hun ervaringen met de muziek en de coronacrisis.

Vorig artikel

Westbroek zingt en speelt sterke Anna

Volgend artikel

Vroege Verdi’s: Ernani uit Milaan

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.