BinnenkortNieuws

Holland Opera presenteert seizoen 2021/2022

Holland Opera programmeert in seizoen 2021/2022 diverse producties die eerder afgelast of afgebroken moesten worden. Daarnaast is er een nieuwe voorstelling over vergeten. Deze zomer wordt Vliegende Hollander hernomen, nadat de nieuwe opera vorig jaar alleen voor klein publiek gespeeld kon worden.

Scène uit de Vliegende Hollander, met op de voorgrond Elisabeth Hetherington als Senta en Martijn Cornet als Schipper. Beide solisten keren deze zomer terug in de reprise van de productie. (© Ben van Duin)

Net als alle theaters en gezelschappen zag Holland Opera afgelopen seizoen veel producties in het water vallen. Het komende seizoen maakt het jeugdoperahuis uit Amersfoort echter een mooie inhaalslag.

Van 31 juli tot en met 12 september staat een groot aantal voorstellingen van Vliegende Hollander gepland. De creatie van Niek Idelenburg (muziek) en Joke Hoolboom (concept en regie) was vorig jaar augustus de eerste grote operaproductie sinds de eerste lockdown. De voorstelling kon niettemin alleen voor een klein publiek opgevoerd worden. Reden voor Holland Opera om de productie te hernemen. In de cast Martijn Cornet, Elisabeth Hetherington, Emma Posman, Arnout Lems, Marcel van Dieren en Erik Slik. Alle voorstellingen vinden plaats in de Veerensmederij, het eigen theater van Holland Opera.

In oktober presenteert Holland Opera een nieuwe voorstelling: Dwaalhuis. Het is een ‘getting of age-opera over vergeten, maar ook over je mooiste herinneringen’, stelt het operahuis. De tekst komt van Daantje Idelenburg, Niek Idelenburg componeert de muziek. De productie is een samenwerking met Alzheimer Nederland, NEOS en VUmc.

Holland Opera gaat regelmatig de klaslokalen in. Komend seizoen maakt het met Ralph Kooijman een meezingopera voor kleuters. Verschillende duo’s voeren de voorstelling op scholen uit.

In december en januari brengt Holland Opera alsnog Mijs met de Zwavelstokjes, een productie die vorig jaar op het laatste moment geannuleerd moest worden. Danseres Maartje Pasman speelt de hoofdrol. De muziek komt van Vivaldi, Purcell en Oene van Geel.

De tournee van Zwanenmeer werd vorig jaar afgebroken. In het voorjaar van 2022 krijgt de productie een herkansing. De voorstelling is een mix van Zwanenmeer en Wilde Zwanen, op een tekst van Simon van der Geest en muziek van Tsjaikovski, gearrangeerd door Jesse Passenier. In de cast onder anderen Ekaterina Levental en Charlotte Houberg.

In de zomer van 2022 klinkt Divorce of Figaro in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Eigenlijk zou de opera, gebaseerd op het toneelstuk Figaro lässt sich scheiden en Mozarts opera Le nozze di Figaro, vorig jaar opgevoerd worden, maar de coronacrisis maakte dat onmogelijk (in plaats daarvan maakte Holland Opera Vliegende Hollander). In 2022 kan de nieuwe opera eindelijk in première gaan, met bekende zangers als Martijn Cornet, Elisabeth Hetherington, Marcel van Dieren en Stephanie Desjardins in de hoofdrollen.

Hieronder de trailer van de eerstvolgende Holland Opera-productie, Vliegende Hollander:

Vorig artikel

Grote ambities: Freddie De Tommaso

Volgend artikel

Le Villi uit Florence: een must

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.