BinnenkortNieuws

Matinee besluit seizoen met twee opera’s

De NTR ZaterdagMatinee zet op 5 juni met een bijzondere operadubbel een punt achter een vreemd seizoen. Onder leiding van Franck Ollu zijn Il prigioniero van Dallapiccola en Blond Eckbert van Weir te horen.

Dirigent Franck Ollu. (© Jean-Jacques Ollu)

De Matinee kreeg dit seizoen voor elkaar wat de meeste gezelschappen en orkesten noodgedwongen niet konden: doorspelen. De concertserie van de NTR bleef iedere zaterdagmiddag concerten geven. Het Concertgebouw was weliswaar leeg, maar via Radio 4 en vaak ook via webcasts konden toch veel mensen van de live-uitvoeringen genieten.

Het bijzondere Matinee-seizoen wordt op 5 juni bekroond met een al even bijzondere combinatie van opera’s. Van de Schotse componist Judith Weir klinkt Blond Eckbert uit 1994, een werk dat in de zomer van 2019 door de Dutch National Opera Academy opgevoerd werd. De opera is gebaseerd op een sprookje van Ludwig Tieck. ‘Weir weeft, na een laconieke opening, behendig een steeds dichter en intenser web van klanken en sferen, tot aan een plotse apotheose’, beschrijft de Matinee.

De bekende bariton Scott Hendricks zingt de titelrol. Mezzosopraan Jasmin Etezadzadeh is te horen als Berthe, tenor Matthew Newlin vertolkt meerdere kleine rollen en de Nederlandse sopraan Helena Koonings zingt ‘A bird’.

In deel twee van de Matinee klinkt Il prigioniero, een eenakter van Luigi Dallapiccola uit 1948. Het werk is inmiddels ‘een klassieker van het moderne operarepertoire’, stelt de Matinee. De opera vertelt het schrijnende verhaal van een gevangene, gezongen door bariton Lester Lynch, en zijn moeder, een rol die mezzo Etezadzadeh eveneens voor haar rekening neemt. In de cast zijn verder John Daszak, Morschi Franz en Sam Carl (bekend van de recente L’elisir d’amore van De Nationale Opera Studio) te horen.

In beide werken heeft Franck Ollu de muzikale leiding. Hij staat voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.

De double bill wordt vanaf 13.30 uur live uitgezonden op NPO Radio 4. Er is ook een livestream op nporadio4.nl/live.

Vorig artikel

Interessante Prinz von Homburg uit Stuttgart

Volgend artikel

Opera in de media: week 22 van 2021

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.