Binnenkort

Opera in de media: week 22 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 22 van 2021 (29 mei – 4 juni) is de podcast van de Amerikaanse componist en gamedesigner David Kanaga. Het Holland Festival presenteert de eerste delen van zijn Soft Valkyrie met onder anderen Claron McFadden en Mattijs van de Woerd.

Metropolitan Opera

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met.

Mirella Freni in de titelrol van Fedora. (© Met Opera Archives)

In het kader van de serie ‘Zeldzame juweeltjes’, met opnamen uit het archief, is op zaterdag Giordano’s Fedora te zien, met in de hoofdrollen twee operalegendes, Mirella Freni en Plácido Domingo. De opname dateert van 1997. Niet voor het eerst toont de Met op zondag Capriccio van Richard Strauss, met sopraan Renée Fleming in de hoofdrol. Naast haar zijn onder anderen Sarah Connolly, Joseph Kaiser en Peter Rose te zien. Dirigent in 2011 was Sir Andrew Davis. Rossini’s Le Comte Ory, met Juan Diego Flórez als non, wordt op maandag gestreamd. U ziet naast hem onder anderen Diana Damrau, Joyce DiDonato en Stéphane Degout.

Het nieuwe weekthema voor de Met-streams is ‘The Operas Behind the Podcast’, verwijzend naar een serie podcasts die de laatste jaren werd geproduceerd. Uitsluitend recent materiaal is te zien, zoals op dinsdag Puccini’s Turandot met Christine Goerke, Eleonora Buratto en Yusif Eyvazov. Dirigent was in 2019 Yannick Nézet-Séguin, de regie kwam van Franco Zeffirelli.

Op woensdag ziet u Elīna Garanča, Roberto Alagna en Laurent Naouri in Saint-Saëns’ Samson et Dalila. In 2018 stond Sir Mark Elder voor het Met-orkest. De keuze voor donderdag is de opera Carmen van Bizet. Daarvoor kiest de Met de productie uit 2019 met Aleksandra Kurzak en Clémentine Margaine in de vrouwelijke hoofdrollen en Roberto Alagna en Alexander Vinogradov in de mannelijke hoofdrollen. De week eindigt met Donizetti’s La fille du régiment, waarin u Pretty Yende, ziet, naast Stephanie Blythe en Javier Camarena. Dirigent was in 2019 Donizetti-specialist Enrique Mazzola.

Lear in München

De Bayerische Staatsoper streamt op zondag 30 mei de opera Lear van Aribert Reimann. De voorstelling staat onder leiding van dirigent Jukka-Pekka Saraste en werd geënsceneerd door Christoph Marthaler, die debuteert bij het Münchner theater. In de hoofdrollen zingen onder anderen Christian Gerhaher, Angela Denoke en Andrew Watts. De stream is te vinden op Staatsoper.tv, aanvang is 18.00 uur.

Hieronder de trailer:

NPO Radio 4

In de NTR ZaterdagMatinee zijn het Coro e Orchestra Ghislieri onder leiding van Giulio Prandi te gast. Het programma heeft als motto ‘Pergolesi en Scarlatti op de grens tussen theater en kerk’, met op de lessenaars het Stabat Mater van Pergolesi en een mis van Scarlatti. Solisten zijn onder anderen sopraan Robin Johannsen en tenor Raffaele Giordani.

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) neemt de luisteraars mee terug naar september 2009. Toen werd in Nationale Opera & Ballet de opera La juive van Fromental Halévy opgevoerd. In de hoofdrollen zongen Angeles Blancas-Gulin, John Osborn en Alastair Miles. Het koor van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest werden geleid door Carlo Rizzi.

Katrien Baerts. (© Claudia Hansen)

Het Zondagochtend Concert heeft als gasten het Residentie Orkest met dirigent Richard Egarr en sopraan Katrien Baerts. Het programma vermeldt werk van Beethoven en Mozart.

In het Zondagmiddagconcert treedt als vocale solist bariton Peter Mattei op. Hij zingt bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder meer Gustav Mahlers Kindertotenlieder. Fabio Luisi dirigeerde de uitvoering die op 14 mei in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam gegeven werd.

In Panorama Zondag van Hans Smit is om 18.00 uur sopraan en jazzzangeres Claron McFadden te gast. In de aankondiging staat: ‘Ze vertelt waarom ze als kind die ene geleende lp niet teruggaf aan haar buren. Verder aandacht voor de ‘rook’ in de stem van Sarah Vaughan, de podcast ‘two old bitches’ en de schilder William Turner. Een gesprek over het uitstippelen van je eigen pad, over afhankelijkheid en over ouder worden.’

Het AVROTROS Vrijdagconcert sluit aan bij de Bach-golf die NPO Radio 4 over Nederland laat gaan. De Hohe Messe werd in 2018 uitgevoerd door het Ensemble Polyharmonique en de Akademie für Alte Musik Berlin onder leiding van Alexander Schneider.

Elixer van de operahuizen

De drie grote operahuizen in Nederland produceerden L’elisir d’amore van Donizetti. De livestream van de première is tot 23 augustus nog beschikbaar. U kunt kijken op OperaVision en YouTube.

Nieuw op YouTube

Glyndebourne online
Naast livevoorstellingen biedt het Britse Glyndebourne Festival streams van eerdere producties. Tot 6 juni kunt u op YouTube kijken naar Het sluwe vosje van Janáček. De productie met dirigent Vladimir Jurowski en regisseur Melly Still dateert van 2012.

Arte Concert

De opera Capriccio van Richard Strauss werd recent in de Semper Oper opgevoerd door een cast waarin Camilla Nylund, Georg Zeppenfeld en Daniel Behle de bekendere namen zijn. Regisseur was Jens-Daniel Herzog, de Staatskapelle Dresden werd geleid door Christian Thielemann.

BBC

De zaterdagopera van BBC Radio 3 ( 19.30 uur) is deze week een productie van de Scottish Opera, Humperdincks Hänsel und Gretel. In de hoofdrollen hoort u Kitty Whately als Hänsel en Rhian Lois als Gretel. Als dubbelrol van de moeder en de heks zingt Nadine Benjamin. Bij de opname in december 2020 leidde Derek Clark het orkest.

Podcast-opera

Claron McFadden. (© Erik de Jong)

De Amerikaanse componist en gamedesigner David Kanaga produceert een meerdelige podcast rond Wagners Ring des Nibelungen. De eerste delen gaan in première tijdens het Holland Festival. Het festival zegt: ‘Hoewel Kanaga secuur de noten en verhaallijn van Wagner volgt, is zijn achtergrond in de gamewereld goed te horen door het gebruik van elektronische instrumenten en geluidseffecten vol humor, drama en mystiek.’

De rollen worden gezongen door bekende namen als Claron McFadden en Mattijs van de Woerd. Tijdens het Holland Festival zal de eerste akte van Die Walküre onder de titel Soft Valkyrie te beluisteren zijn. Andere aktes volgen later.

OperaVision

Komende week brengt OperaVision twee nieuwe voorstellingen online. Vanaf zaterdag 19.00 uur is de Bergen National Opera in Noorwegen te zien met een nieuwe productie van La clemenza di Tito van Mozart. In de bak zat het Bergen Philharmonic Orchestra onder leiding van Edward Gardner. Regisseur Rodula Gaitanou maakte – aan de foto’s te zien – een moderne versie van het stuk, met Bror Magnus Tødenes als Tito, Beate Mordal als Vitellia en Adrian Angelico als Sesto.

Een geënsceneerde versie van de Johannes Passion van Bach werd gecoproduceerd door het Théâtre du Châtelet in Parijs en het Teatro Arriaga de Bilbao. Regisseur Calixto Bieto, die op 3 juni debuteert bij De Nationale Opera, werkte samen met dirigent Philippe Pierlot en het ensemble Les Talens Lyriques. De Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten zong de muziek van Bach, naast onder anderen Benjamin Appl, Joshua Ellicott en Andreas Wolf. De opname is vanaf vrijdag 4 juni om 19.00 uur te zien.

Vorig artikel

Matinee besluit seizoen met twee opera's

Volgend artikel

Theaters mogen vanaf 5 juni open

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.