Binnenkort

Opera in de media: week 23 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 23 van 2021 (4 – 11 juni) is de productie Ine Aya’ voor het Holland Festival van de Indonesische componist Nursalim Yadi Anugerah en de Nederlandse librettist en regisseur Miranda Lakerveld. De voorstelling is in de zaal en als livestream te zien.

Philip Glass’s Akhnaten is één van de streams van de Met. (© Karen Almond Met Opera)

Metropolitan Opera

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met.

Het weekthema voor de Met-streams tot en met maandag is ‘The Operas Behind the Podcast’. Die verwijst naar de serie podcasts die de laatste jaren werd geproduceerd. De opera The Gershwins’ Porgy and Bess was in dezelfde enscenering eerst in Amsterdam te zien en later bij de Met. De stream is op zaterdag te bekijken, met Angel Blue, Golda Schultz en Eric Owens. Op zondag is er Macbeth van Verdi, waarin Anna Netrebko de hoofdrol zingt, naast onder anderen Joseph Calleja en René Pape. Fabio Luisi dirigeert. De serie besluit op maandag met Akhnaten van Philip Glass. J’Nai Bridges en Anthony Roth Costanzo zongen onder leiding van Karen Kamensek.

Het nieuwe thema voor de komende streamings is ‘Changing the Scene: Updated Settings for Classic Operas’. Dat betekent op dinsdag Verdi’s Rigoletto in een pretparksetting met Diana Damrau, Oksana Volkova en Piotr Beczała. Tien jaar oud is de opname van Gounod’s Faust, waarin Marina Poplavskaya en Jonas Kaufmann de hoofdrollen zongen bij dirigent Yannick Nézet-Séguin. Op woensdag ziet u Bellini’s La Sonnambula met Natalie Dessay, Juan Diego Flórez en Michele Pertusi. Het Met-orkest werd geleid door Evelino Pidò. De laatste titel voor dit weekoverzicht is Agrippina van Händel op donderdag. U ziet veel bekende namen als Joyce DiDonato, Iestyn Davies en Duncan Rock. Harry Bicket dirigeerde, Sir David McVicar maakte de enscenering.

Bayerische Staatsoper

De Bayerische Staatsoper streamt op maandag 7 juni een nieuwe productie: Singularity, met als ondertitel ‘A Space Opera for Young Voices – 2021’. Het stuk werd gecomponeerd door Miroslav Srnka op een libretto van Tom Holloway. Dat duo was in 2016 ook verantwoordelijk voor de productie van South Pole. De Engelstalige voorstelling is vanaf 19.00 als stream op Staatsoper.TV te zien. De rollen worden gezongen door leden van de operastudio in München, met onder anderen Eliza Boom, Daria Proszek en de van het IVC bekende Yajie Zhang.

NPO Radio 4

In de NTR ZaterdagMatinee is er weer live opera vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Twee opera’s worden gespeeld en gezongen, Blond Eckbert van Judith Weir en Il prigioniero van Luigi Dallapiccola. De rode draad is ‘trauma’s en vergeefse hoop’. Op het podium zit het Radio Filharmonisch Orkest en staat het Groot Omroepkoor onder leiding van Franck Ollu. In Blond Eckbert hoort u onder anderen Scott Hendricks, Matthew Newlin en Helena Koonings. De titelrol in Il prigioniero wordt gezongen door Lester Lynch, naast onder anderen John Daszak, Morschi Franz en afzwaaiend Nationale Opera Studio-lid Sam Carl. U kunt luisteren en kijken via de webcast.

Peter Gijsbertsen zingt in Zeist (© Maurice Lammerts van Bueren)

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 u.)  heeft net als vorige week een opera die wordt gedirigeerd door Carlo Rizzi. Hij stond bij De Nationale Opera voor het Nederlands Kamerorkest en het koor van De Nationale Opera in Lucia di Lammermoor. De muziek van Gaetano Donizetti werd in 2014 gezongen door Jessica Pratt in de titelrol, naast Marco Caria, Alastair Miles en Erik Slik.

Het Avondconcert heeft woensdag een hele uitzending die gewijd is aan het werk van Alphons Diepenbrock. Zijn muziek wordt dit weekend uitgebreid belicht op de online editie van het Internationaal Lied Festival Zeist. Daar wordt de opname voor het Avondconcert gemaakt. U hoort vocalisten als Ellen Valkenburg, Rosina Fabius, Peter Gijsbertsen en Florian Just met pianist Maurice Lammerts van Bueren. Er is werk te horen van Diepenbrock en zijn tijdgenoten Mahler, Debussy en Brahms.

Het AVROTROS Vrijdagconcert van vrijdag 11 juni heeft met mezzosopraan Sophie Harmsen een solist voor de Rückert Lieder van Mahler, naast werk van Berg en Schumann. Het Radio Filharmonisch Orkest staat onder leiding van Markus Stenz.

Nieuw op YouTube

De Opéra de Québec presenteert op YouTube de opname van Il barbiere di Siviglia van Rossini. Het stuk werd zonder publiek opgenomen in het Grand Théâtre de Québec, met solisten als Hugo Laporte, Sarah Bissonnette en Andrew Haji. Het Orchestre symphonique de Québec en het Choeur de l’Opéra de Québec werden gedirigeerd door Jean-Michel Malouf.

Arte Concert

Bij het online muziekkanaal is de komende maanden een optreden terug te kijken van wat op de website een ‘ideale combinatie’ wordt genoemd: Strauss en Dresden en ook Thielemann en Strauss. Het concert werd gegeven in de Semperoper door de Staatskapelle Dresden onder Christian Thielemann met als vocale gast Erin Morley. Ze zingt de weinig uitgevoerde Brentano-Lieder en een op het werk van Strauss gebaseerd stuk van Thomas Henning. Het concert eindigt met het symfonisch gedicht Ein Heldenleben.

Podcast-opera

De Amerikaanse componist en gamedesigner David Kanaga produceert een meerdelige podcast rond Wagners Die Walkure. Het eerste deel staat sinds donderdag online, de komende weken verschijnen de vier podcastafleveringen van de eerste akte. Het zeer verscheiden spelersveld voor Soft Valkyrie bestaat naast verteller Stephen Fry en Claron McFadden als Brünnhilde uit bariton Mattijs van de Woerd als Wotan. Hij vertelde erover op Place de l’Opera. Op de website van het Holland Festival  zijn de delen te beluisteren.

BBC

De zaterdagopera van BBC Radio 3  is deze week om 19.30 uur Puccini’s La Bohème. In de Met in New York zongen Angel Blue en Dmytro Popov de rollen van Mimì en Rodolfo onder muzikale leiding van Alexander Soddy. Das Rheingold van Wagner is de donderdagmatineeopera. De concertante uitvoering werd opgenomen in de Parijse Opéra Bastille afgelopen november. Dirigent was Philippe Jordan leidde het orkest, de Britse bas Ian Paterson zong Wotan. hij deed die rol in 2019 ook in Amsterdam en vertelde erover op Place de l’Opera.

OperaVision

Op vrijdag om 19.00 uur komt bij OperaVision een uitvoering van Lucia di Lammermoor online. De productie werd afgelopen maart opgenomen in de Staatsoper Hamburg. De opera van Gaetano Donizetti werd muzikaal geleid door Giampaolo Bisanti en geënsceneerd door Amélie Niermeyer. Solisten waren onder anderen Venera Gimadieva en Francesco Demuro.

Holland Festival livestream

Eén van de voorstellingen van het Holland Festival kan als livestream geboekt worden. Ine Aya’ over de ontbossing op Kalimantan werd door de Indonesische componist Nursalim Yadi Anugerah en de Nederlandse librettist en regisseur Miranda Lakerveld gemaakt. Ze baseerden zich op twee klassieke werken, het Kayan-epos Takna’ Lawe’ en Richard Wagners Der Ring des Nibelungen. Vocale solisten zijn Bernadeta Astari, Rolfe Dauz en Frisna Virginia. Tickets kopen voor de streams op 9, 10 en 11 juni kan op de webpagina van de productie.

Vorig artikel

Lenneke Ruiten soleert in scenische Johannes

Volgend artikel

Die ersten Menschen: hutspot van lust en geloof

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.