Binnenkort

Opera in de media: week 24 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 24 van 2021 (12 – 18 juni) is het optreden van vier leden van De Nationale Opera Studio op maandagavond op NPO Radio 4.

Metropolitan Opera

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met.

Serena Malfi en Amanda Majeski als Dorabella en Fiordiligi. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

De streams met het label ‘Changing the Scene: Updated Settings for Classic Operas’ gaan nog een paar dagen door. Op zaterdag wordt de Robert Lepage-productie van Thomas Adès’ The Tempest gestreamd. U ziet in de hoofdrollen Isabel Leonard, Iestyn Davies en Simon Keenlyside, gedirigeerd door de componist. Zondag zingen Ambrogio Maestri, Lisette Oropesa en Stephanie Blythe enkele van de rollen in Falstaff van Verdi. James Levine dirigeerde in 2013. De laatste uit deze serie is Così fan tutte van Mozart, opgenomen in maart 2018 met Amanda Majeski, Serena Malfi en Christopher Maltman.

Net als in Nederland is het in de VS op de derde zondag in juni Vaderdag. Dat thema bepaalt de streams van de Met vanaf dinsdag. De serie begint met Verdi’s Simon Boccanegra in een opname uit 1995. Grote namen stonden op het podium van de Met, zoals Kiri Te Kanawa, Plácido Domingo en Robert Lloyd. Dirigent was James Levine, Giancarlo Del Monaco deed de regie. Vader tegenover dochter is de thematiek in Wagners Die Walküre, in de door Robert Lepage geënsceneerde serie Ring-opera’s. Philippe Jordan leidde het orkest, Christine Goerke, Eva-Maria Westbroek, Stuart Skelton en Günther Groissböck waren enkele van de solisten in 2019.

De vader die zich bemoeit met de liefde van zijn dochter is Giorgio Germont in La traviata van Verdi. De productie uit 2012 met Natalie Dessay, Matthew Polenzani en Dmitri Hvorostovsky wordt donderdag gestreamd. Het is de strakke regie van Willy Decker die voor beeld zorgt, dirigent Fabio Luisi was verantwoordelijk voor het geluid. De week eindigt met Idomeneo, met Elza van den Heever, Nadine Sierra en Matthew Polenzani. In 2017 werd de opera van Mozart in een enscenering van Jean-Pierre Ponnelle opgenomen.

Bayerische Staatsoper

Nog een paar weken is bij de Bayerische Staatsoper de nieuwe productie Singularity, met als ondertitel ‘A Space Opera for Young Voices – 2021’, te zien. De leden van de operastudio in München zingen de rollen in het door Miroslav Srnka op een libretto van Tom Holloway gecomponeerde stuk.

NPO Radio 4

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) biedt iedere week complete opera’s, zowel nieuw als uit het radioarchief. Het programma wordt gepresenteerd door Hein van Eekert.

Stéphane Denève. (© Drew Farrell)

Het AVROTROS Zondagmiddagconcert heeft twee opnamen met vocale muziek op de planning. U hoort eerst het Radio Symfonie Orkest van de Beierse omroep onder leiding van Stéphane Denève. Met als gast bariton Christian Gerhaher klinkt muziek van Honegger, Berlioz (diens Les nuits d’été) en Stravinsky (het werk Dumbarton Oaks). Dezelfde dirigent, maar een ander orkest klinkt in het tweede deel van de uitzending. In oktober 2015 was Stéphane Denève in Amsterdam voor een uitvoering met het Koninklijk Concertgebouworkest. Dat speelde het requiem van Fauré, met als vocale solisten bariton Russell Braun en sopraan Christina Landshamer.

Het Avondconcert van maandagavond presenteert het Nederlands Kamerorkest en vier zangers van De Nationale Opera Studio. Ze brengen een programma met muziek van Boccherini tot Hillborg. Onder meer fragmenten uit Orphée et Euridice van Gluck staan op het programma, naast Miroir de peine van Andriessen en liederen van Copland. De vier jonge zangers brengen samen ook hoogtepunten uit Mozarts opera Così fan tutte. De vocalisten zijn Verity Wingate (sopraan), Maya Gour (mezzosopraan), Maksym Nazarenko (bariton) en Frederik Bergman (bas-bariton). Hun muziek werd half mei opgenomen in het eigen gebouw van het Nederlands Kamerorkest.

Het AVROTROS Vrijdagconcert van 18 juni komt live vanuit TivoliVredenburg. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor worden geleid door Karina Canellakis in Orpheus van Stravinsky en de Mis in C van Mozart. Solisten zijn Lucy Crowe, Julie Boulianne, Steve Davislim en Johannes Weisser. U kunt via nporadio4.nl/live de webcast bekijken.

Nieuw op YouTube

Er is veel Tosca op het operapodium dezer dagen. Ook de Opéra de Lille bracht recent een productie van Puccini’s opera. Op 3 juni werd de uitvoering vastgelegd op video. Te zien op YouTube zijn Joyce El-Khoury als Floria Tosca, Jonathan Tetelman als Cavaradossi en Gevorg Hakobyan in de rol van Scarpia. Dirigent was Alexandre Bloch, de regie deed Olivier Fredj.

Podcast-opera

Van de podcastserie die de Amerikaanse componist en gamedesigner David Kanaga voor het Holland Festival produceert zijn nu twee delen verschenen. In dit deel verschijnt Hunding, in wiens huis Siegmund komt ‘Rasten’. U vindt de twee delen op de website van het Holland Festival.

BBC

De zaterdagopera van BBC Radio 3 is deze week om 19.30 uur La clemenza di Tito van Mozart. U kunt ook de stream bekijken als u een ticket koopt op de website van het Royal Opera House. Voor alleen audio volstaat het inschakelen van BBC Radio 3. U hoort Edgaras Montvidas als Titus, Emily D’Angelo als Sextus en Nicole Chevalier als Vitellia. Het koor en orkest van het Royal Opera House worden geleid door Mark Wigglesworth.

Op donderdagavond om 20.30 uur kunt u live luisteren naar de ‘nail-biting’ finale van de 2021 BBC Cardiff Singer of the World Song Prize.

OperaVision

De ‘Praagse’ opera van Mozart, Don Giovanni, werd in het Staatstheater in Praag opgevoerd in april 2021. Dirigent was Karsten Januschke naast regisseur Alexander Mørk-Eidem. In de titelrol zong Pavol Kubáň, de rol van Donna Anna werd gezongen door Jana Sibera en Alžběta Poláčková was Donna Elvira. De opname wordt op vrijdag 18 juni om 19.00 uur gestreamd op OperaVision.

Vorig artikel

Jasper Leever naar eindronden Belvedere

Volgend artikel

Heerlijke Joyce luidt rooskleuriger tijden in

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.