BinnenkortNieuws

Opera Zuid presenteert seizoen 2021/2022

Met William Shakespeare als gids en ‘creatieve vreugde en artistieke dromen’ als belofte brengt Opera Zuid in seizoen 2021/2022 vijf operaproducties. Het seizoen begint met Roméo et Juliette van Gounod en eindigt met de eerder geannuleerde productie van A Midsummer Night’s Dream.

Campagnebeeld van A Midsummer Night’s Dream. (© Bjorn Frins)

William Shakespeare en de liefde zijn de leidraden in het seizoen van intendant Waut Koeken. Charles Gounods populaire werk Roméo et Juliette – gebaseerd op Shakespeare – wordt gebracht door een jong team met regisseur Julien Chavaz en dirigent Philipp Pointner. Zij gaan voor ‘een frisse lezing, die inzoomt op de clash tussen individuele emotie en maatschappelijke context’.

De cast telt veel Nederlandse of in Nederland gevestigde zangers. Tenor Peter Gijsbertsen zingt Roméo naast sopraan Anna Emelianova als Juliette. Maria Warenberg is Stéphano en Erik Slik vertolkt Tybalt. Verder zijn Raphaele Green, Edwin Fardini, Jacques de Faber, Rick Zwart, Huub Claessens en Marcel van Dieren te horen. Roméo et Juliette gaat op 12 november in première in Maastricht en toert tot en met 11 december door het land.

De tweede grote productie van het seizoen is A Midsummer Night’s Dream. De titel van Benjamin Britten stond oorspronkelijk gepland voor mei vorig jaar, maar moest door de lockdown opgeschort worden. ‘Het is als het opgeven van een artistieke droom’, zei intendant Waut Koeken destijds. ‘Maar de droom van deze unieke Midsummer-productie, met Ola Mafaalani en Karel Deseure en een fenomenale cast, laten we niet los.’

In het nieuwe seizoen moet het ervan komen. Op 22 mei 2022 zal A Midsummer Night’s Dream alsnog in première gaan, waarna tot en met 18 juni een tournee volgt. Mafaalani en Deseure blijven verantwoordelijk voor regie en muziek. In de cast zijn bekende zangers als Kristina Bitenc, Jeroen de Vaal, Leonie van Rheden en Marc Pantus te horen. Huub Claessens en Marcel van Dieren keren na Roméo et Juliette terug bij Opera Zuid.

In samenwerking met De Nationale Opera herneemt Opera Zuid twee familievoorstellingen: Een lied voor de maan op muziek van Mathilde Wantenaar, gebaseerd op een sprookje van Toon Tellegen, en Goud! van Leonard Evers, gebaseerd op een sprookje van de gebroeders Grimm. De producties zijn in respectievelijk oktober/november en mei/juni in het land te zien.

In een coproductie met de Nederlandse Reisopera en De Nationale Opera brengt Opera Zuid in het voorjaar van 2022 de nieuwe voorstelling Orphée | L’anour | Eurydice, waarin de jonge muziektheatermakers Robin Coops en Avinash Changa aan de slag gaan met de bekende opera Orfeo ed Euridice van Gluck. De voorstelling combineert liveopera met virtual reality.

Zie voor meer informatie over het seizoen de website van Opera Zuid.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Nicky, Eleanora en Gré

Volgend artikel

Anton Saris soleert tijdens zomerfestivals

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.