BinnenkortNieuws

Essen neemt de draad op met Mozarts La finta

Behoedzaam neemt het Aalto-Musiktheater in Essen de draad van het operaseizoen 2021/2022 op met Mozarts komedie La finta giardiniera. De première staat gepland voor 2 oktober. Het nieuwe seizoen telt in totaal zeven nieuwe producties en acht hernemingen.

Het Aalto-Musiktheater in Essen. (© Bernadette Grimmenstein)

Vooralsnog gaat het Aalto-Musiktheater ervan uit dat de beperkende bepalingen vanwege corona tot en met januari 2022 zouden kunnen doorwerken. Er kunnen daarom nog geen kaarten en abonnementen worden besteld. Voor actuele beslissingen daarover wordt naar de website theater-essen.de verwezen.

De opening met de vol liefdesverwikkelingen gevulde komedie La finta, in 1775 gecomponeerd door de 18-jarige Mozart, wordt een Tsjechische zaak. Chef-dirigent Tomáš Netopil gaat de samenwerking aan met zijn landgenoot Ondrej Havelka, in eigen land befaamd om zijn veelzijdigheid van zowel jazzmusicus en leider van een swingband als zanger en acteur. Bovendien werkte hij als regisseur aan het Nationaal Operatheater van Praag.

Havelka maakt in Essen zijn Duitse debuut. Hij laat weten spanning te voelen tussen de intimiteit van de liefdesverhalen in La finta en de mogelijk nog geldende verplichting om twee meter afstand te houden tussen de zanger-acteurs tijdens de repetitieperiode in september. Havelka zal werken met zangers als Richard Samek, Giulia Montanari en Dmitry Ivanchey.

Nieuwe Lucia

De tweede nieuwe productie, Lucia di Lammermoor, gaat op 27 november in première en zal naar verwachting zonder beperkende maatregelen kunnen worden voorbereid. De Italiaan Giuseppe Finzi heeft de muzikale leiding, met Hila Fahima in de titelrol en Carlos Cardoso als Edgardo. Dietrich Hilsdorf staat genoteerd als regisseur. Hij zette in een eerder seizoen met succes Kain & Abel van Alessando Scarlatti op de Aalto-planken, een productie die in maart 2022 wordt hernomen.

Andere nieuwe producties worden gepresenteerd van Bartóks Hertog Blauwbaards burcht, Arabella van Richard Strauss (in een regie van Guy Joosten), Don Carlo in de Milanese versie (een regie van Robert Carsen, die wordt overgenomen van de Opéra du Rhin in Straatsburg), Il trittico van Puccini en Dido and Aeneas van Purcell. De laatste drie titels stonden kant en klaar te wachten voor opvoering in het coronaseizoen en schuiven nu door. In Il trittico zijn onder anderen Annemarie Kremer en Lilian Farahani te bewonderen. Zij zingen de rollen van respectievelijk Giorgetta (Il Tabarro) en Lauretta (Gianni Schicchi).

Bij de hernemingen valt Webers Freischütz op, die in oktober in een regie van Tatjana Gürbaca wordt getoond. Bij De Nationale Opera in Amsterdam regisseert zij La traviata, première 2 december.

Laatste seizoen

Als verbindend element in de nieuwe producties noemt intendant Hein Mulders het afbrokkelen en wegvallen van de façades waarachter de hoofdfiguren zich trachten te verschuilen. Het is Mulders laatste seizoen in Essen; één jaar voor zijn contract, begonnen in 2013, afloopt, verkast hij naar de opera van Keulen. Zijn chef-dirigent Tomas Netopil, tevens leider van de Essener Philharmoniker, dient wel het contract uit tot in de zomer van 2023, maar dat wordt niet verlengd, zo heeft de raad van bestuur besloten. Die moet nu een nieuwe artistieke top selecteren voor een operahuis dat, in de woorden van de Essense wethouder van cultuur ‘speelt in de Bundesliga van de Duitse operatheaters en concertzalen’.

Zie voor meer informatie de website van het Aalto-Musiktheater.

Vorig artikel

Componist Louis Andriessen overleden

Volgend artikel

Opera in de media: week 27 van 2021

De auteur

Franz Straatman

Franz Straatman