AchtergrondBinnenkortInterviews

Opera Magazine: Muziek met kerst

U kunt de komende tijd naar Langelille, waar Opera Spanga Madam Scrooge speelt. Er wordt opera gezongen in de Concertboerderij d’Rentmeester in Valthermond en er is nog veel meer live te beleven in de zalen en de theaters. In deze aflevering van Opera Magazine belichten we enkele initiatieven.

Nu het zo vroeg donker is en de theaters na 17.00 uur dicht moeten, is het alsof er niets gebeurt. Maar ’s middags is er muziek, van klassieke aria’s tot complete nieuwe producties in kerstsfeer. Ook dit jaar besteden musici en zangers hun kerstdagen aan het optreden voor een klein publiek onder de coronabeperkingen. Hieronder de informatie uit de podcast en nog veel meer tips voor concerten en voorstellingen.

  • 0:55: Lucas van Lierop maakte met Amsterdam Low Brass de cd The Most Wonderful Time, vol ouder en nieuwer kerstrepertoire. Hij werkt ook aan de productie Orphée | L’Amour | Eurydice, die in februari in première gaat.
  • 13:40: In Valthermond treden alt/mezzo Marion van den Akker en sopraan Jeannette van Schaik met pianist Peter Lockwood tweemaal op in een programma met aria’s en duetten. Zie voor meer informatie klassiekintveen.nl.
  • 25:30: Opera Spanga maakt ook in de winter producties. Voor Madam Scrooge schreef Irma Achten het libretto en componeerde muzikaal leider Tjalling Wijnstra de muziek. De basis van het verhaal is A Christmas Carol van Dickens, maar de hoofdfiguur is de ‘private banker’ Ebe Scrooge. De voorstelling gaat op 26 december in première en is tot en met 8 januari te zien. De trailer staat op YouTube.

U kunt onze podcast op deze pagina beluisteren en ook direct op Spotify (zoek op: Opera Magazine), net als op iTunes en Soundcloud. Voor Android is er de Google Podcasts-app of Podcast Addict. Als u daarin via de zoekfunctie ‘Opera Magazine’ intypt, komt u vanzelf bij de podcasts.

Aanvulling: Nederland gaat in lockdown tot 14 januari. Tot die datum blijven theaters, concertzalen en bioscopen gesloten. Theaters beraden zich op het streamen van geplande voorstellingen.

(Foto homepage en podcast: Campagnebeeld Madam Scrooge © ontwerp Maya Schiffers)

Tips

Naast wat er in deze podcast besproken wordt, is er de komende tijd nog veel meer te zien:

  • Het kerstverhaal volgens Schütz en Distler wordt verteld door het Apollo Ensemble met als solisten onder anderen Rosina Fabius en Robbert Muuse. Er zijn vanaf 24 december concerten, onder meer in de Waalse Kerk in Amsterdam.
  • Frommermann zingt zijn jaarlijkse kerstprogramma – dit jaar met als gast acteur Peter Blok – vanaf 18 december in onder meer Bussum, Den Haag en Haarlem.
  • Holland Opera speelt in de kerstvakantie Mijs met de Zwavelstokjes in de Veerensmederij in Amersfoort.
  • De familieopera Goud! van Leonard Evers is vanaf 26 december twee weken te zien in Nationale Opera & Ballet.
  • De Messiah van Händel wordt deze week uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het concert van zondag 19 december wordt gestreamd. De solisten zijn onder anderen Matthew Rose en Andreas Scholl.
  • Thuis is er opera te beleven dankzij de streams van twee recente producties van De Nationale Opera. U hebt de keuze uit Der Zwerg en Die ersten Menschen, te zien via de website van De Nationale Opera.

 

Vorig artikel

Goud! van Leonard Evers in première

Volgend artikel

Faust in de opera: Gounods Faust

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.