BinnenkortNieuws

Goud! van Leonard Evers in première

De familieopera Goud! van Leonard Evers is van 26 december 2021 tot en met 8 juni 2022 eindelijk live in het theater te bewonderen, eerst bij De Nationale Opera en dan op tournee bij Opera Zuid.

Scène uit Goud! (© Tonnie van Gessel)

Componist Leonard Evers en librettist Flora Verbrugge schreven Goud! in 2012 voor Theater Sonnevanck. De opera werd met veel succes uitgevoerd bij verschillende Duitse operahuizen, waaronder de Staatsoper Stuttgart en het Theater Bielefeld. De Nationale Opera en Opera Zuid hadden vorig seizoen al het plan om het werk op het toneel te zetten, maar aanscherpingen in het coronabeleid maakte dat onmogelijk. Er was wel een online première.

Vanaf de aanstaande kerstvakantie is het werk dan eindelijk te beleven. Omdat de voorstellingen in Nationale Opera & Ballet om 14.00 of 15.30 uur beginnen, worden ze niet geraakt door de verplichte sluitingstijd van 17.00 uur voor theaters.

Goud! is gebaseerd op een sprookje van Grimm. Het vertelt het verhaal van Jacob, die met zijn vader en moeder bij de zee woont en op een dag een heel bijzondere vis vangt. De vis smeekt hem om hem terug in zee te gooien. Als Jacob dat doet, zal de vis hem alles geven wat hij wenst.

De Nationale Opera beschrijft de voorstelling als ‘aanstekelijk muziektheater over veel verlangen, alles krijgen en tóch niet genoeg hebben’. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar.

Info

Goud! wordt uitgevoerd in een regie van Kenza Koutchoukali, recent bij De Nationale Opera verantwoordelijk voor de productie Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde. De voorstelling wordt uitgevoerd door afwisselend Vera Fiselier en Nienke Nasserian (zang en spel) en Jennifer Heins en Laura Trompetter (percussie en spel).

Goud! is van 26 december tot en met 9 januari in Nationale Opera & Ballet te zien, vaak tweemaal op een dag. Opera Zuid maakt vervolgens van 15 mei tot en met 6 juni 2022 een tournee met Goud! langs vijf theaters in het land.

www.operaballet.nl
www.operazuid.nl

Over Leonard Evers

Leonard Evers is componist, dirigent, trompettist, artistiek leider, presentator en arrangeur. Hij is bekend van onder meer het Ricciotti Ensemble, Cappella Amsterdam, het tv-programma ARIA en de peuteropera Kriebel, die recent bij De Nationale Opera in première ging.

Recent vertelde Leonard Evers in onze podcast Opera Magazine uitgebreid over zijn jeugd, zijn muzikale achtergrond en zijn muziek:

Vorig artikel

Faust in de opera: La damnation de Faust

Volgend artikel

Opera Magazine: Muziek met kerst

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.