BinnenkortFeaturedRedactioneel

In de zalen: Der Freischütz, The Snow Queen, Hamlet

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera- en vocale concertagenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week ondermeer meer de première van Der Freischütz bij de National Opera, The Snow Queen van Hans Abrahamsen in de NTR ZaterdagMatinee, Hamlet van Brett Dean in de Live in HD Metropolitan Opera serie in de bioscoop en meer Shakespeare met A midsummer night’s dream van Benjamin Britten bij Opera Zuid. En dan zijn er ook nog 3 concerten met een bijzondere versie van Richard Strauss’ Vier Letzte Lieder.

Der Freischütz van Carl Maria von Weber gaat op 3 juni in première. De Nationale Opera en het Holland Festival presenteren de opera in een regie van Kirill Seribrennikov  en dat zal in ieder geval een opzienbarende productie worden. In dit regie concept speelt  de opera zich niet af in en om een Duits woud, maar in de repetitieruimte van een operagezelschap.

Repetitie Der Freischütz. Foto:©De Nationale Opera, Milargo Elstak

Het Koninklijk Concertgebouw neemt voor één keer per jaar weer plaats in de orkestbak van De Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. De uitvoeringen staan onder leiding van Patrick Hahn, die daarmee zijn debuut bij het orkest en De Nationale Opera maakt. De Zuid-Afrikaanse, maar ook een beetje Nederlandse, sopraan Johanni van Oostrum zingt Agathe, Max wordt gezongen door Benjamin Bruns en Kaspar is Günther Goissböck die tevens de rol van een Heremit vertolkt. Ying Fang zingt Ännchen.

In de NTR Zaterdag Matinee is op 4 juni The Snow Queen, vooralsnog de enige opera van Hans Abrahamsen in concertvorm te zien. De opera, die in 2019 in München in première ging, is gebaseerd op De Sneeuwkoningin, het sprookje van Hans Christian Andersen, maar krijgt een andere wending.

Componist Hans Abrahamsen. Foto:© Lars Skaaning

De Sneeuwkoningin is een soort variant op Sarastro in Mozart’s Die Zauberflöte. Greta moet, net als Pamina en Tamino, enkele proeven afleggen om haar broertje Kay te bevrijden. De Sneeuwkoningin is vanwege die link met Sarastro een partij voor een bas-bariton, zaterdag gezongen door Seth Carico.

Verder in de cast  Mari Eriksmoen, Helena Rasker, Owen Willetts ,Paul Curievici , Rainelle Krause, Lucas van Lierop, Rachael Wilson, Anitra Jellema en Charlotte Janssen. Kent Nagano heeft  de muzikale leiding over het geheel, met op het podium behalve de solisten ook het Radio Filharmonisch orkest en het Groot Omroepkoor. Het concert begint om 14.15 uur in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Eerder dit jaar had de opera Hamlet van de Australische componist Brett Dean zijn Amerikaanse première aan de Metropolitan Opera in New York . Het werk, dat oorspronkelijk in 2017 in het Glyndebourne Opera Festival zijn wereldpremière beleefde, gebruikt maar zo’n  twintig procent van de tekst van het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare en het libretto van Matthew Jocelyn is trouw aan de woorden van Shakespeare, maar de teksten worden lang niet altijd door dezelfde karakters als in Shakespeare’s toneelstuk uitgesproken/gezongen.

Scene foto Hamlet uit de Metropolitan Opera New York. foto: © Metropolitan Opera

De opera wordt nu op 4 juni de hele wereld overgestraald  in de Live in HD Metropolitan Opera serie. Allan Clayton zingt net als bij de wereldpremière de titelrol, sopraan Brenda Rae is Ophelia, mezzo-soprano Sarah Connolly zingt Gertrude, Rod Gilfry is Claudius en bass-baritone John Relyea is de geest van Hamlets vader. Neil Armfields originele productie uit Glyndebourne is getransporteerd naar het grote toneel van Met. Dirigent is Nicholas Carter. Hamlet is te zien in een groot aantal Pathé bioscopen in Nederland. De voorstelling begint om 19.00 uur Nederlandse tijd.

Hier een korte kennismaking met Hamlet

De succesvolle productie door Opera Zuid van Benjamin Brittens opera A midsummer night’s dream, net als Hamlet op een origineel toneelstuk van Williams Shakespeare, is deze week 5 keer te zien. Als u heel snel bent vandaag, dinsdag 31 mei, in de Schouwburg Concertzaal in Tilburg en dan, met wat meer voorbereidingstijd, op 2 juni in het Chassé theater in Breda, op 4 juni in het Wilmink Theater in Enschede en op 7 juni in de Stadsschouwburg in Groningen te zien.

Kristina Bitenc als Titania, zittend, Marc Pantus als Bottom e n rechts de elfen. Foto: ©Kurt van der Elst

De levendige regie is van Ola Mafaalani en de philarmonie zuidnederland staat onder leiding van Karel Deseure. Kristina Bitenc als Titania,  Marc Pantus als Bottom en countertenor Jan Wouters in de rol van Oberon zijn enkele van de uitstekende solisten.

Opera Zuid maakte een leuke introductie video

Recensent Peter Franken schreef een feestelijke aanbeveling

Het Nederlands Blazers Ensemble brengt een programma rondom de ‘Vier letzte Lieder ‘van Richard Strauss. Artistiek leider Bart Schneemann licht de liederen toe, mezzosopraan Carina Vinke voert ze uit, in een nieuw arrangement van Willem van Merwijk.

Carina Vinke met Het Nederlands Blazers Ensemble Foto;© Peter Lodder

U kunt dit concert nog drie keer zien; vanavond 31 mei in de Nieuwe Kerk in Den Haag (aanvang 20.00 uur), op 1 juni in Schouwburg Ogterop in Meppel  (20.15 uur) en de laatste  keer in deze serie op 2 juni in Wageningen in Theater de Lunushoff (ook om 20.15 uur). De aanvangstijden van de inleidingen kunt u op de websites van de theaters vinden.

Hier een van de de vier liederen in het arrangement van Willem van Meerwijk, met Carina Vinke.

Vorig artikel

Joosten steekt draak met von Hofmannsthal

Volgend artikel

Annemarie Kremer in focus

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen