Binnenkort

Reisopera herdenkt Vuurwerkramp

Op 13 mei gaat Wake in première bij de Nationale Reisopera. Wake is een nieuwe opera van componist Klaas de Vries. Hij maakte het in opdracht van het gezelschap en de gemeente Enschede, om de Vuurwerkramp in Enschede van tien jaar geleden te herdenken.

‘Een opera over de verstoorde levens van heel gewone mensen in een heel gewone stad, vóór en na een dag die toch zo heel gewoon leek te beginnen.’ Dat is in een notendop de nieuwe opera Wake, van componist Klaas de Vries en librettist David Mitchell.

Wake verenigt ‘opera, mysteriespel, bewegend beeld en literaire fictie’, aldus de Reisopera. De opera behandelt niet expliciet de Vuurwerkramp, maar draait rond de impact van ingrijpende gebeurtenissen in de levens van ‘gewone’ mensen.

Reinbert de Leeuw, specialist op het gebied van hedendaagse klassieke muziek, zal de voorstellingen muzikaal leiden. Hij staat aan het hoofd van het Orkest van het Oosten en het koor van de Reisopera.

De regie is in handen van Stephen Langridge, de bewegingsregie komt van Dan O’Neill en Thomas Bergmann verzorgt de videobeelden.

Er komen vele solisten te pas aan de uitvoering van het stuk. Onder hen namen als Gerrie de Vries, Stevie Thompson, Lynne Forbes, Mijke Sekhuis, Wiebe-Pier Cnossen, Rebecca von Lipinski en Mattijs van de Woerd.

Wake gaat op 13 mei in première in Enschede, waar het vier keer zal worden opgevoerd. Daarna gaat de Reisopera het land in om de opera tot en met 15 juni in negen theaters op te voeren. Zie voor meer informatie de website van de Nationale Reisopera.

Hieronder vertellen componist Klaas de Vries en librettist David Mitchell over hun opera.

Vorig artikel

Discografie: Cavalleria Rusticana/Pagliacci

Volgend artikel

Zeven componisten bij Opera per Tutti

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.