Achtergrond

Opera van het Jaar 2013: Tristan und Isolde

Tristan und Isolde van de Nationale Reisopera is door de lezers van Place de l’Opera uitgeroepen tot Opera van het Jaar 2013. De productie kreeg bijna de helft van de honderden stemmen die afgelopen week werden uitgebracht.

Scène uit Tristan und Isolde (foto: Marco Borggreve / Nationale Reisopera).
Scène uit Tristan und Isolde (foto: Marco Borggreve / Nationale Reisopera).

Er waren vijf producties genomineerd voor de titel Opera van het Jaar 2013. Anders dan voorgaande jaren waren die producties niet alleen geselecteerd door de redactie van Place de l’Opera, maar ook door recensenten en operakenners van kranten, websites en radio.

De lezers van Place de l’Opera konden van 20 tot en met 27 december op hun favoriete productie stemmen. Hieronder de volledige uitslag:

1. Tristan und Isolde (Nationale Reisopera)
2. Guillaume Tell (De Nederlandse Opera)
3. Die Frau ohne Schatten (NTR ZaterdagMatinee)
4. Death in Venice (gepresenteerd door Het Muziektheater Amsterdam)
5. Einstein on the Beach (gepresenteerd door De Nederlandse Opera / Het Muziektheater)

Tristan und Isolde opende in september en oktober het nieuwe seizoen van de Nationale Reisopera. Het was de eerste grote productie sinds het gezelschap flink gekort werd op zijn subsidie. De enscenering was van de hand van Jakob Peters-Messer en de Nederlandse dirigent Antony Hermus stond op de bok. Zangers als Claudia Iten, Anne-Marie Owens, Robert Künzli en Yorck Felix Speer vervulden de hoofdrollen.

De recensenten die Tristan und Isolde nomineerden voor de titel Opera van het Jaar omschreven de productie als “iets werkelijk bijzonders” en “nog nooit zo veelzeggend geënsceneerd”. Maestro Antony Hermus werd in het bijzonder geroemd vanwege zijn “briljante directie”.

Ook de lezers van Place de l’Opera waren lovend over de Wagner-productie van de Reisopera. “Het was een openbaring, zowel muzikaal als scenisch”, schreef een lezer.

De redactie Place de l’Opera feliciteert de Nationale Reisopera en alle betrokkenen met het succes van deze productie en met de bewonderenswaardige, indrukwekkende manier waarop het gezelschap dit jaar een doorstart heeft gemaakt!

Op een later moment zal de redactie de award van Opera van het Jaar 2013 persoonlijk overhandigen.

Vorig artikel

Operakoor geeft Nieuwjaarsconcert

Volgend artikel

Zeven studenten winnen Schaunard Award

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

8Reacties

 1. wiebe pietersma
  30 december 2013 at 11:01

  Hulde voor zangers, dirigent, enscenering, belichting etc.! Deed er ook een echt orkest mee of zwaaide de -terecht- gelauwerde Hermus slechts enthousiast met een opname mee?

 2. Antony Hermus
  30 december 2013 at 11:21

  @wiebepietersma: JA! Namelijk het geweldige NOORD NEDERLANDS ORKEST, die de zangers, het hele produktieteam en vooral mij van veel energie en geweldige muziek hebben voorzien, iedere repetitie en iedere voorstelling weer!!! HULDE!!!!

 3. Yourai Mol
  30 december 2013 at 11:43

  Zeer terecht, het was zeer bijzonder en des te meer doordat het dé productie van de nieuwe Reisopera was. Het is al vaak gezegd, maar hierbij nog een keer: lof! Ook aan Antony Hermus en het NNO!

 4. Nicolas Mansfield
  30 december 2013 at 12:04

  We zijn zeer vereerd. En van mij ook een speciale dank aan het NNO. Zonder orkest, geen opera. En, mijn hemel, wat hebben ze mooi gespeeld. Keer op keer op keer!

 5. Kasper van Kooten
  31 december 2013 at 09:36

  Van harte gefeliciteerd, Nicolas, zu neuen Taten!

 6. Leendert
  31 december 2013 at 19:31

  Helemaal verdiend! Vorig jaar de Tristan in Bayreuth gezien (eindelijk, na jarenlang wachtlijst) en dit jaar de Tristan van de Reisopera in Den Haag. In Bayreuth in de eerste akte net niet in slaap gevallen (wat een vreselijke enscenering!), in Den Haag puntje van de stoel, 5 uur lang. Hulde!

 7. stefan caprasse
  2 januari 2014 at 10:05

  Ook 2X de Tristan in Bayreuth gezien (ensc. Marthaler) en ook niet erg enthousiast over de enscenering. En ook die van de Vlaamse Opera was vreselijk! Maar die van de Reisopera, dat WAS tenminste Tristan! (Ook fantastische zangers en orkest!)