Binnenkort

Martineau leidt Schubert-Minifestival

Schubert-liefhebbers opgelet: van 19 tot en met 23 juli organiseert de Robeco Zomerconcerten een ‘Schubert-liederen Minifestival’. Pianist Malcolm Martineau brengt met zes jonge zangers bijna zeventig liederen van de Oostenrijkse componist ten gehore, verspreid over drie avonden.

Malcolm Martineau.

De Robeco Zomerconcerten ging op 1 juli van start en brengt tot eind augustus tal van concerten in de beide zalen van het Concertgebouw in Amsterdam. Eén van de hoogtepunten van de vocale programmering is het ‘Schubert-liederen Minifestival’, dat onder leiding van de beroemde liedbegeleider Malcolm Martineau tot stand kwam.

Martineau, geboren in Edinburgh, is een specialist als het gaat om de begeleiding van zangers. Zo vormde hij duo’s met onder andere Thomas Allen, Susan Graham, Angela Gheorghiu, Simon Keenlyside, Anna Netrebko en Bryn Terfel.

Voor het minifestival heeft Martineau zes verschillende jonge solisten gevraagd om met hem zijn persoonlijke favorieten uit het omvangrijke liedrepertoire van Franz Schubert op te voeren. Het resultaat is een serie van drie recitals in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Maandag 19 juli
Concert dat Schubert volgt in de jaren 1815 tot en met 1817, ‘waarin hij soms dagen achtereen liederen schreef, die lezen als bladzijden uit zijn dagboek’, aldus de Robeco Zomerconcerten. Martineau begeleidt mezzosopraan Rosanne van Sandwijk en tenor Robert Murray.

Rosanne van Sandwijk studeerde in Rotterdam bij Roberta Alexander en behaalde cum laude haar diploma. Ze trad in april op in de serie Jonge Nederlanders van het Concertgebouw en was in juni in Toronto te zien als Sesto in Händels opera Giulio Cesare.

De Brit Robert Murray studeerde in Newcastle, maakte deel uit van de National Opera Studio en van het opleidingsprogramma van het Royal Opera House (van 2004 tot 2006). Hij trad al diverse malen op bij het Londense operahuis en ook op grote tonelen als dat van de Salzburger Festspiele. Ook werkte hij intensief samen met Martineau tijdens een tour met ‘Die Schöne Mullerin’ van Schubert.

Franz Schubert.

Woensdag 21 juli
Concert met voornamelijk liederen uit het vruchtbaarste jaar uit het leven van Schubert: 1815. Daarin schreef hij – naast vele andere werken – maar liefst 144 liederen. Martineau beleidt bariton Thomas Oliemans en sopraan Sarah Fox.

Thomas Oliemans studeerde in Amsterdam en Wenen en volgde masterclasses bij onder andere Dietrich Fischer-Dieskau. Hij is een veelgevraagd liedzanger (waaronder van Schubert-liederen), maar zingt ook regelmatig bij binnen- en buitenlandse operagezelschappen.

Sarah Fox is sinds haar opleiding in Londen en het winnen van de Kathleen Ferrier Award in 1997 op vele internationele tonelen te zien geweest. Ze zong onder meer bij het Royal Opera House, het Glyndebourne Festival, de Salzburger Festspiele, De Vlaamse Opera, de Bayerische Staatsoper en de Deutsche Oper Berlin. Ook was ze al eens te zien bij de Nationale Reisopera in Nederland. Ook zij geeft regelmatig liedrecitals.

Vrijdag 23 juli
Concert dat draait om Schuberts liefde voor zijn jeugdvriendin Therese Grob, die zijn liefde echter niet beantwoordt. Martineau begeleidt bariton André Morsch en sopraan Sophie Bevan.

André Morsch werd geboren in Duitsland, maar volgde zijn zangstudie in Wenen en Amsterdam. Ook volgde hij de Dutch National Opera Academy in Den Haag. Naast diverse optredens bij Duitse operahuizen, was hij in Nederland te zien bij De Nederlandse Opera, de ZaterdagMatinee en de Nationale Reisopera.

Sophie Bevan behaalde onlangs haar diploma aan de Benjamin Britten International Opera School. Ze was in Groot-Brittannië te zien bij onder meer de English National Opera, de Welsh National Opera en de Garsington Opera.

Zie voor meer informatie de websites van de Robeco Zomerconcerten en het Concertgebouw.

Vorig artikel

Sir Charles Mackerras overleden

Volgend artikel

Pinocchio onverstaanbaar in première

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.