Buitenlands nieuwsNieuws

Sir Charles Mackerras overleden

Dirigent Sir Charles Mackerras is op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat maakte zijn manager vandaag (15/7) bekend, aldus persbureau Reuters. Mackerras was een grootheid in zijn vak.

Charles Mackerras werd geboren in Australië en groeide op in Sydney, maar maakte als dirigent met name carrière in Engeland, waar hij onder meer het BBC Symphony Orchestra leidde en muzikaal directeur was van de English National Opera.

Mackerras werkte samen met de grootste artiesten van de twintigste eeuw en stond bekend als een autoriteit op het gebied van Mozart en Janacek. Hij werd in 1979 geridderd en ontving nog vele andere prijzen. Zo kreeg hij de eerste Queen’s Medal for Music.

De maestro leed al geruime tijd aan kanker en overleed in de nacht van 14 op 15 juli aan de gevolgen ervan. Zijn manager noemde hem een ‘gigant’ in de klassieke muziek en in Australië werd getreurd om het verlies van deze ‘schat’.

In juli 2009 werkte Mackerras nog aan een opname van diverse Mozart-symfonieën met het Scottish Chamber Orchestra, waar hij van 1992 tot 1995 chef-dirigent was. Hieronder een filmpje van de opnamesessies.

Vorig artikel

Gaat moeder opera haar grafkist tegemoet?

Volgend artikel

Martineau leidt Schubert-Minifestival

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.