Home » Binnenkort

Prokofjev opent jubileumseizoen Matinee

Amsterdam31 augustus 2010 Geen reacties

De ZaterdagMatinee opent op 4 september haar 50e seizoen met een concertante uitvoering van de opera De vuurengel van Sergej Prokofjev in het Concertgebouw in Amsterdam. Op de bok staat Leif Segerstam.

Sergej Prokofjev, geportretteerd door kunstenaar Gladkych.

Seizoen 2010/2011 is in alle opzichten een feestelijk jaar voor de ZaterdagMatinee. De concertserie viert haar 50e seizoen, terwijl ook het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor een jubileumjaar ingaan. Zij bestaan allebei 65 jaar.

Dit bijzondere seizoen wordt geopend met een bijzonder werk: De vuurengel van Sergej Prokofjev. Prokofjev schreef de opera tussen 1919 en 1927, maar de scènische première vond pas plaats in 1955, na zijn dood. De Matinee noemt het ‘een mijlpaal in zijn oeuvre, en een monument in de 20ste-eeuwse operageschiedenis’.

De vuurengel speelt zich af in de zestiende eeuw in Duitsland en gaat over een jonge vrouw, Renata. Ze wordt in haar jeugd bezocht door een geheimzinnige vuurengel en probeert die vervolgens terug te vinden in een geliefde. Tijdens haar zoektocht raakt ze steeds verder verstrikt in de wereld van het occulte, totdat de inquisitie haar tot de brandstapel veroordeelt.

,,In De vuurengel klinken exorcisme, opstand en hysterische nonnen in een compromisloos maar fascinerend muzikaal idioom. De partij van Renata bezit een enorme moeilijkheidsgraad en bereikt de fysieke grenzen van de menselijke zangstem. En ook voor orkest en koor schreef de componist virtuoze partijen”, beschrijft de Matinee op haar website.

Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor worden geleid door de Finse dirigent Leif Segerstam, die als componist het wereldrecord symfonieën (meer dan 200) in handen heeft. De cast bestaat uit onder andere Vladimir Baykov, Ricarda Merbeth, Carole Wilson, Irina Dolzhenko, Roman Sadnik, Colon Judson en Martijn Cornet.

De uitvoering wordt live uitgezonden via Radio 4 en is ook live te volgen via een webcast op de website van Radio 4.

De ZaterdagMatinee heeft voor haar jubileumseizoen nog diverse andere speciale activiteiten in petto. Zo zullen bij negen Matinees interviews gehouden worden op het podium van de Grote Zaal en zijn er een aantal Matinees gekroond tot jubileumconcert. Daaronder een uitvoering van Parsifal, waar een cd/dvd-opname voor QuattroLive van gemaakt zal worden.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.