Binnenkort

Vijftiende Gergiev Festival van start

De vijftiende editie van het Gergiev Festival in Rotterdam gaat donderdag van start. Het festival draait rond de herdenking van het bombardement op Rotterdam, zeventig jaar geleden. Onderdeel van het programma is de opera The Enchanted Wanderer van Sjtsjedrin.

Valery Gergiev (foto: Marco Borggreve).

Het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival, zoals het officieel heet, werd in 1996 opgericht door Valery Gergiev, die een jaar eerder was aangetreden als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch orkest. In vijftien jaar groeide het initiatief uit tot een grootschalig muziekfestival, dat tal van componisten en thema’s in de schijnwerpers zette.

De editie van 2010 draait rond de herdenking van het bombardement op Rotterdam, zeventig jaar geleden. In de programmering worden thema’s als vernietiging en creatie, vallen en opstaan en oorlog en vrede belicht. ‘Een rijkgeschakeerde programmering tussen Genesis en Apocalyps’, noemt het festival het.

Op het programma staat één opera: de Nederlandse première van The Enchanted Wanderer (De Charmante Vreemdeling) van Rodion Sjtsjedrin (1932) op zondag 5 september. Het werk gaat over een moreel dilemma in oorlogstijd.

De opera wordt uitgevoerd in de grote zaal van De Doelen door het koor en orkest van het Mariinsky Theater onder leiding van Valery Gergiev. De solisten zijn Kristina Kapustinskaya, Andrey Popov en Sergei Aleksashkin. De regie wordt verzorgd door Alexei Stepanyuk.

Het festivalprogramma bevat hiernaast vele grote en kleine concerten. Een kleine handgreep:

Vrijdag 3 september verzorgt Gergiev met het Rotterdams Philharmonisch Orkest het openingsconcert in De Doelen. Ze spelen het eerste celloconcert van Tisjtsjenko (cellist: Tim Hugh) en de achtste symfonie van Sjostakovitsj.

Een dag eerder, donderdag 2 september, is er een ‘vooravond’ in De Doelen. Dan speelt hetzelfde orkest onder leiding van Gergiev het derde pianoconcert van Rachmaninov (pianist: Denis Matsuev) en de zesde symfonie van Tsjaikovski (‘Pathétique’).

Op zaterdag 4 en vrijdag 10 september staat Mahler centraal. Op 4 september wordt zijn achtste symfonie uitgevoerd door het koor en orkest van het Mariinsky Theater, het Jongenskoor Muziekschool Waterland, het Jongenskoor Rijnmond/Rivierenland en diverse solisten, waaronder Viktoria Yastrebova, Anastasia Kalagina en Sergei Semishkur.

Op 10 september – het slotconcert – wordt Mahlers tweede symfonie uitgevoerd. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest staat dan onder leiding van de huidige chef, Yannick Nézet-Séguin. De sopraanpartij wordt gezongen door Kate Royal, de mezzorol wordt gezongen door Ekaterina Gubanova. Verder dragen het Collegium Vocale Gent en de Accademia Chigiana Siena bij aan de uitvoering.

Zie voor het volledige programma de website van het Gergiev Festival.

Vorig artikel

Gerhaher zingt de zomer ten einde

Volgend artikel

Nieuw gezelschap speelt 'fast opera' De Teef

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.