AchtergrondBinnenkortFeatured

Veel vocale muziek bij November Music 2018

Muziek van nu door de makers van nu. Onder dat motto organiseert November Music van 2 tot en met 11 november in ‘s-Hertogenbosch zijn 26ste festivaleditie. Er staan zo’n negentig concerten op twintig locaties op het programma.

November Music vult Den Bosch tien dagen lang met muziek van nu. (© Gemma van der Heyden)

November Music 2018 opent op vrijdagavond 2 november in Theater aan de Parade met een uitvoering van het gloednieuwe requiem Lux Aeterna: VIVID van festivalcomponiste Kate Moore. Ze componeerde haar muziek voor Cappella Pratensis, a-capellagroep Wishful Singing, TEMKO en haar eigen Herz Ensemble. Madeleine Matzer en Jur van der Lecq ensceneren de dodenmis.

In de ruime week na de opening is er muziek uit allerlei genres te horen in Den Bosch, uitgevoerd door artiesten uit allerlei disciplines. De liefhebber van vocale muziek heeft veel om naar uit te zien, zo blijkt bij het uitpluizen van de programmering.

Op 3 november voert het Brusselse vocale ensemble HYOID het werk A History of the Voice van de Ierse componiste Jennifer Walshe uit. Het festival belooft “een ware big bang van de menselijke stem”, met onder meer “kermende sterfscènes uit de opera”. Te zien in de Verkadefabriek, 19.00-20.00 uur.

Silbersee, dit jaar ensemble-in-residence bij November Music, brengt op 3 november zijn programma Stille Nacht am Silbersee. Het combineert teksten van Anna Enquist met werken als Da pacem Domine van Arvo Pärt en The little match girl passion van David Lang, in 2008 winnaar van de Pulitzer Prize. Te zien in de Grote Kerk, 19.00-20.15 uur.

Sopraan Claron McFadden en Amsterdam Sinfonietta brengen op 4 november “één van Louis Andriessens mooiste werken”: Dances uit 1991. De muzikale uitvoering wordt voorzien van een solodans door Tim Persent. In hetzelfde programma klinken nieuwe werken van David Lang, waarin McFadden eveneens soleert, en Kate Moore. Te zien in de Verkadefabriek, 20.30-21.45 uur.

Maandag 5 november is de dag van componist, saxofonist en bandleider John Zorn. Op verschillende tijden en locaties is werk van de New Yorkse musicus te zien. Daaronder de Nederlandse première van Jumalatteret met sopraan Barbara Hannigan, om 21.30 uur in de Grote Kerk.

Op 7 november is Jan-Peter de Graaffs nieuwe kameropera De Grens, over de Duitse keizer Wilhelm II die toevlucht zoekt in het neutrale Nederland, te zien. De solorollen in het werk worden gezongen door mezzosopraan Eva Kroon en sopraan Ginette Puylaert. Naar aanleiding van de première eind september maakte Place de l’Opera een interview met de makers. Te zien in de Verkadefabriek, 19.00-20.00 uur.

DIDO DIDO, te zien op 7 november, is een op Henry Purcells beroemde aria ‘When I am laid in earth’ geïnspireerde voorstelling van Silbersee, waarin vijf zangers en een danseres zich door Dido laten bezielen. Silbersee werkt samen met Capella Brabant. Te zien in de Verkadefabriek, 20.45-22.00 uur.

Ook verzorgd door Silbersee is de uitvoering van Stockhausens Stimmung op 8 november. Het werk wordt gecombineerd met korte composities van Anthony Fiumara en Seung-Won Oh. “Een avondritueel vol stemmen en stemmingen”, belooft November Music. Te zien in de Grote Kerk, 18.45-20.30 uur.

Tenor Peter Gijsbertsen krijgt op 8 november de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt door minister Ingrid van Engelshoven. Hij laat zijn talent direct spreken in een recital met pianist Hans Eijsackers en het Ciconia Consort. Op het programma onder meer nieuw werk van Bart Visman, liederen van Duparc en de Bosch Cyclus, drie liederen die de afgelopen jaren in opdracht van het Internationaal Vocalisten Concours gecomponeerd werden door Jeppe Moulijn, Willem Jeths en Monique Krüs. Te zien in het Theater aan de Parade, 20.30-22.00 uur.

Sopraan Bauwien van der Meer presenteert op 9 november de nieuwe voorstelling Fantastic Women, waarvoor tien componistes liederen schreven. Onder hen Calliope Tsoupaki, Kate Moore en Annelies Van Parys. De regie is in handen van Jorinde Keesmaat. Te zien in de Willem Twee Concertzaal, 12.30-13.30 uur.

Op dezelfde dag is de kameropera Madam Koo van de Noors-Nederlandse regisseur Ingrid Askvik en de Turks-Nederlandse componist Meriç Artaç te zien. Het werk gaat over “de zoektocht naar vertrouwen in een wankele wereld”. De voorstelling is gemaakt voor de Diamantfabriek en gaat, voordat die naar Den Bosch komt, op 3 november in première in theater CC Amstel. Te zien in de Verkadefabriek, 19.00-20.15 uur.

Sopraan Claron McFadden en componiste Hilda Paredes brengen op 9 november een voorstelling over de Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijder Harriet Tubman. Te zien in Theater aan de Parade, 21.00-22.00 uur.

Componist Boudewijn Tarenskeen brengt op 10 november de wereldpremière van Psalm 151. Hij vroeg verschillende mensen uit de Nederlandse literatuur- en theaterwereld om interpretaties van psalmen te schrijven. Cappella Amsterdam en het accordeonduo TOEAC voeren ze uit. Te zien in de huiskamer Bij Katrien, 14.00-15.00 uur.

Sopraan Rianne Wilbers brengt op 10 november samen met audiovisueel kunstenaar Merijn Bisschops de voorstelling Crash Blossom, “een muzikale en visuele trip” over de “kleurrijke en complexe persoonlijkheid van zangeres Crash Blossom”. Te zien in de Muzerije Pleitzaal, 14.00-15.00 uur.

Mezzosopraan Ekaterina Levental en regisseur Chris Koolmees brengen op 10 november hun nieuwe enscenering van La voix humaine, een monodrama van Francis Poulenc en Jean Cocteau. De voorstelling ging eerder dit jaar in première. Lees ook ons interview met de makers. Te zien in Design Museum Den Bosch (waar momenteel een Cocteau-expositie plaatsvindt), 16.00-16.45 uur.

Op 10 november gaat Hildegard in première, een werk van componist Steven Kamperman rond de middeleeuwse componiste en mystica Hildegard von Bingen. Centraal staat Hildegards bekendste vocale werk, Ordo Virtutum. De makers beloven “een opera van nu, gregoriaans van toen”. Wishful Singing voert het werk uit, met onder anderen sopraan Wynanda Zeevaarder als Hildegard en bas-bariton Marc Pantus als abt Kuno van Disibodenberg. Te zien in de Grote Kerk, 18.30-20.00 uur.

Zangeres Nora Fischer en het Vlaamse ensemble SPECTRA brengen op 10 november de nieuwe compositie Dreams of Airs van Rozalie Hirs. De componiste gebruikt binaural beatings om de sfeer van mediteren, slapen en dromen op te wekken. Te zien in de Willem Twee Concertzaal, 19.00-20.00 uur.

De Engels-Nederlandse componist Richard Ayres presenteert op 10 november The Garden, een cyclische vertelling over een man die uit ontevredenheid naar het middelpunt van de aarde begint te graven. De cyclus is geschreven voor zanger Joshua Bloom en wordt uitgevoerd met begeleiding van Asko|Schönberg. Te zien in Theater aan de Parade, 21.00-22.00 uur.

Het festival November Music biedt nog veel meer concerten. Zie voor een overzicht www.novembermusic.net.

Vorig artikel

Karajans Walküre gereconstrueerd

Volgend artikel

Channa Malkin zingt Songs of Love and Exile

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.