Home » Binnenkort

Matinee voert Dusapins Faustus uit

Amsterdam9 november 2010 Geen reacties

Faustus, The Last Night van Pascal Dusapin wordt zaterdag 13 november voor het eerst in Nederland opgevoerd, tijdens de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw. Het werk wordt uitgevoerd door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Jonathan Stockhammer.

Pascal Dusapin is volgens de ZaterdagMatinee ‘één van de meest prominente Franse componisten en één van de meest productieve operacomponisten in Europa’. Hij wierp al over diverse grote verhalen uit de literatuur zijn eigen licht, zoals met Roméo et Juliette (1989) en Medeamaterial (1992).

Ook aan Faustus, The Last Night ligt een beroemd verhaal ten grondslag: het verhaal over Faust en Mefistofeles. Dusapin baseerde zijn opera op een zestiende-eeuws toneelstuk van Christopher Marlowes. In de opera verkeert Faust voortdurend in gevecht met Mefistofeles over de grote vragen van het leven.

,,Klankvelden verlenen zijn muziek een grote plastische kwaliteit”, beschrijft de Matinee. ,,Gezongen scènes worden regelmatig afgewisseld met atmosferische instrumentale delen met voornamelijk strijkers, die in de verte zelfs aan Wagners Parsifal herinneren.”

De opera wordt uitgevoerd door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Jonathan Stockhammer. De cast bestaat uit bariton John Hancock, basbariton Stephen West, bas Jaco Huijpen, sopraan Heather Buck en tenor Adam Klein.

Voorafgaand aan het concert, dat om 13.30 uur begint, zal de componist geïnterviewd worden op het podium van de Grote Zaal. Het vraaggesprek begint om 13.00 uur.

Zie voor meer informatie de website van de ZaterdagMatinee.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.